Kereslet-kínálat

2022.10.04. 07:00

Segítség azon melegében: mindenki hozzájuthat a tűzifához megyénkben

Az elmúlt hetekben több olvasónk jelezte, hogy várólistára került, amikor tűzifa iránt érdeklődött. Ha van is megnövekedett igény, megyénk erdőgazdaságai minden vásárlót ki tudnak szolgálni.

Mórocz Károly, Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Mint ismert, az országos tűzifaprogram – amelynek keretében rögzített, hatósági áron juthat tüzelőhöz a lakosság – szeptember 19-én indult. A kezdeményezést meghirdetése óta hatalmas érdeklődés övezi, ennek ellenére az ország 152 értékesítési pontjának nagy részében zökkenőmentes a vásárlók kiszolgálása. Vannak azonban helyek megyénkben is, ahol annyira megnövekedett az érdeklődés a tűzifaprogram iránt, hogy nehezen tudják egyből kiszolgálni a vevőket. 

Nagy István agrárminiszter be is jelentette, hogy országon belüli átcsoportosítással oldják fel a tűzifa iránti megnövekedett igény okozta problémát. A minisztérium eddigi tapasztalatai szerint a lakossági igények Budapesten és környékén, az Alföldön és a Kisalföldön a legnagyobbak.

Előfordul az is, hogy a vevői igények esetenként elérik vagy meg is haladják a helyi termelési kapacitást. Ennek megoldása érdekében az erdőgazdaságok átütemezték a munkavégzést, és mindenütt a tűzifatermelést helyezték az előtérbe. Szeptember végétől pedig vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elárulta: a lakosság érdeklődése folyamatos a kormány tűzifaprogramja iránt.

– Társaságunk az igényeket rögzíti és megnövelt kapacitással dolgozunk a lakossági igények kiszolgálásán. A tűzifaprogramban meghatározott, különböző minőségű és méretű tűzifa alapanyag mindegyike nem áll folyamatosan rendelkezésre, a pillanatnyi kínálatot a termelés határozza meg. A programban átlagosan az idei fakitermelési szezonban termelt, egy méter, vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott, feldolgozatlan hengeres faanyag vásárolható. A faanyag szállításáról és további feldolgozásáról a vevőnek kell gondoskodnia.

Mint megtudtuk: a Tűzifaprogram a Vérteserdő Zrt. gazdálkodásában is prioritást élvez. Boglári Zoltán kommunikációs vezető elárulta: mind mennyiségben, mind minőségben rendelkezésre áll a faanyag. A Vérteserdő Zrt. saját területén belül szállít át faanyagot, amennyiben szükséges.

– Az erdészeti hatósághoz bejelentett tervek szerint a fakitermelések folyamatosan zajlanak a társaság működési területén. A megye azon régióiban tapasztalunk fokozottabb érdeklődést, ahol eddig is adott volt a vegyes tüzelésű kazánnal fűtés lehetősége a háztartásokban. A program kezdete óta szeptember végéig 2070 erdei köbméter tűzifa került a háztartásokhoz a Vérteserdőtől. A rendelések és a kiszállítások ütemét tekintve ebben az évben biztosítható lesz az igény.

A kommunikációs vezető hozzátette: az erdészeti fuvarszervezéssel történő kiszállítások, továbbá az átvételi helyekre történő faanyag beszállítása és ezen telephelyeken a saját fuvareszközzel érkezők kiszolgálása is folyamatos. A tapasztalatok alapján sokan már rendelkeznek az erre a télre szükséges tüzelővel és már a következő évre vásárolnak. Tőlük türelmet kérnek, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek nincs, vagy kevés fája van otthon a fűtési szezon megkezdéséhez.

Megtudtuk: keménylombos, lágylombos fa és fenyő egyaránt rendelkezésre áll.

– A fenyő fafajcsoport esetében viszont lehetséges, hogy kevesebb érdeklődő lesz összességében. A társaság működési területén levő háztartásokra hagyományosan a csak keménylombos, vagy vegyesen a kemény és lágylombos fafajokkal történő fűtés jellemző inkább.

Segítenek a rászorulóknak is - Nagy István agrárminiszter jelezte, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult energiaválság miatt elindított hatósági áras tűzifaprogram mellett, a kormány idén is biztosít ingyenesen is tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak. A Belügyminisztérium szociális tüzelőanyag programjára a kormány ötmilliárd forintot fordít – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában