Energiaválság

2022.10.04. 15:21

Sokat spórol Tatabánya a biomassza fűtéssel

A háború okozta energiaválságot az önkormányzatok és a lakosság is megsínyli, mert a távhő ára sok helyen tízszeresére nőtt.

Kemma.hu

Forrás: Schmidt Csaba/Facebook

Schmidt Csaba, a tatabányai Fidesz frakcióvezetője arról adott hírt, hogy Tatabánya a válság ellenére sincs csődközeli helyzetben, mert már hét éve meglépték a biomassza fűtésre való átálláshoz szükséges korszerűsítést. Schmidt Csaba - aki a korszerűsítés idején a település vezetője volt – felhívta rá a figyelmet, hogy a nagyvárosok polgármesterei arról nyilatkoznak: az intézmények távhőköltségének emelése csődbe viszi az önkormányzatokat.

Hozzátette: valóban jelentős emelkedés van az intézményi kiadásokban, mert a kormány a lakossági ár változatlanul tartásához biztosít hatalmas támogatást, így a hatékonyságtól és a gáz használattól függően, akár tízszeres árat kell fizetnie az önkormányzatoknak. Kivéve azoknál az önkormányzatoknál, mint amilyen Tatabánya is, amelyek már korábban gondoltak a fenntartható, gazdaságos fűtésre és biomasszából vagy geotermiából állítják elő a hőt.

Ennek köszönhetően Tatabányán az intézmények távhőköltsége csak kétszeresére nő, míg több megyeszékhelyen ez a szám a tízszerest is eléri. Schmidt Csaba hozzátette: míg a hődíj a városban 8 ezer forint, addig több megyei településen az 50 ezer forintot is meghaladja.

A frakcióvezető aláhúzta: a biomassza fűtés több százmillió forint megtakarítást jelent a városnak csak az idei fűtési szezonban. A mai számok mutatják, hogy miért volt jó döntés, hogy 2015-ben és 2016-ban összesen 6 milliárd forintot ruháztak be az erőműbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában