Közmeghallgatás

2023.01.28. 07:00

Dr. Molnár Attila: csak szóbeszéd egy újabb akkumulátorgyár érkezése

A megszokottnál paprikásabb hangulatban telt a komáromi közmeghallgatás, ahol a sok vitát kiváltó ipari park is szóba került. Kiderült: pletyka, hogy újabb akkumulátorgyár érkezhet a városba. A polgármester szerint az akkumulátorgyárak kapcsán amúgy is politikai harc és haszonlesés indult meg.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A költségvetés elfogadását is tárgyaló testületi ülés előtti közmeghallgatáson dr. Molnár Attila (Fidesz) polgármester elmondta, részben a rezsiárak növekedése plusz kétmilliárd forint kiadást eredményez. Három fontos célt említett: az intézmények biztonságos működtetését, a meglévő kedvezményrendszer fenntartását és a munkahelyek megőrzését.

A megszokottnál paprikásabb hangulatban telt a közmeghallgatás, ahol az ipari park területének bővítése, a megváltozott buszmenetrend és a lekanyarodósáv is szóba került.
A városházán tartották a közmeghallgatást
Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A megszokottnál paprikásabb hangulatban telt a közmeghallgatás, ahol az ipari park területének bővítése, a megváltozott buszmenetrend és a lekanyarodósáv is szóba került. A legfajsúlyosabb kérdés a városban az utóbbi napokban elterjedt pletyka volt, amelyet számos sajtóorgánum is kész tényként kezelt. E szerint újabb akkumulátorgyár érkezhet Komáromba, vagy a meglévők bővülnének.

Kiderült: ez csak szóbeszéd, amely abból eredt, hogy még ősszel az önkormányzat módosította a településrendezési tervet annak érdekében, hogy az ipari parkot tovább tudják bővíteni. A kormány a bővítést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. Új befektetőket azonban még nem sikerült idecsábítani, nincs olyan vállalat, amellyel megállapodás közelébe jutottak volna. 

Ezzel együtt a közmeghallgatáson többen aggodalmukat fejezték ki az ipari park miatt, a város vize miatt, illetve talajba szivárgó veszélyes anyagoktól tartanak. Dr. Molnár Attila erre azt mondta, szerinte az akkumulátorgyárak kapcsán politikai harc és haszonlesés indult meg, mint fogalmazott, „messze nem az SK a legveszélyesebb üzem Komáromban.” Mint mondta, ezeket  vitákat évekkel ezelőtt lefolytatták, szerinte akkor mindenki megnyugtató válaszokat kapott.

A közmeghallgatáson jelen volt Z. Kárpát Dániel (Jobbik) és Csárdi Antal (LMP) országgyűlési képviselő is. Előbbi arra volt kíváncsi, végez-e az önkormányzat saját költségvetésből olyan megerősítő méréseket a gyárakkal kapcsolatban, amelyek megnyugtatóan hatnak a polgári felvetésekre, illetve az itt dolgozó vendégmunkások száma érdekelte. Megkérdezte azt is: a lakosságszám emelkedett-e, ami indokolhatná a vízfogyasztás esetleges növekedését?

A polgármester azt mondta, a lakosságszám stagnál, a vendégmunkások száma csökkenő tendenciát mutat. Hangsúlyozta, az ipari park sok családnak ad munkát, illetve fontos a működő tőke érkezése. Hozzátette, a többi kérdésre írásban válaszol majd a későbbiekben.

Csárdi Antal azt kérdezte, készült-e a olyan tanulmány, ami az ipari parkban található cégek hatását együttesen méri. Arról is érdeklődött, az akkumulátorgyár működési ideje alatt hány ivóvíz minőségi vizsgálatot végeztek, mi volt ezeknek az eredménye, és hogyan változott az ivóvíz minősége és mennyisége. A város vezetője azt mondta, ezekre a kérdésekre írásban válaszol. 

A közmeghallgatáson felmerült, hogy több járda és út felújításra szorulna, illetve a közvilágítás is akadozik a városban. Kifogásolták azt is, a lekanyarodósáv még nem készült el, így a monostori sorompónál rengeteget kell várni. 

Dr. Molnár Attila azt válaszolta, hogy a közvilágítás ügyébe sokszor beletörik a bicskája, állandó „harcban” állnak az E.ON-nal. Hozzátette, várják a lakossági bejelentéseket azokból az utcákból, ahol nincs megfelelő közvilágítás.

Arról is beszélt, a lekanyarodósáv a hatpontos kormányhatározat része, amely az engedélyeztetési folyamatnál jár. Úgy vélekedett, a monostoriak használják az elkerülőutat, vagy menjenek át a Monostori hídon és jöjjenek vissza a régin. Arra is kitért, az út- és járdafelújításokra sok forrás nem áll rendelkezésre, de igyekeznek pályázni, ha van lehetőség.

Volt olyan lakos, aki a gyógyfürdőben tapasztalt áremelkedésre panaszkodott, az éves bérlet több mint duplájára emelkedett. Dr. Molnár Attila szerint muszáj volt emelni, mert a rezsiárak emelkedése miatt jelentős többletköltségek keletkeztek.

Egy koppánymonostori lakos azt jelezte, a szomszédja nem megfelelően tart kutyákat, amelyek rendkívül zajosak is, úgy vélte, a jegyzőnek meg lett volna a lehetősége, hogy pontot tegyen az ügy végére, de ez eddig nem sikerült. A polgármester erre azt válaszolta, már dolgoznak az ügyön, és személyesen majd beszéljék meg a dolgot.

Többen elégedetlenkedtek az autóbuszok menetrendjének változásával is, mert nem egy olyan járatot töröltek, amely a munkába járásukat tette lehetővé. Az önkormányzat szerint azonban az új, szombaton életbe lépő menetrend még módosítható lesz, figyelembe fogják venni a beérkezett igényeket.

Más azt kérdezte, az idén megrendezik-e a Komáromi-napok programsorozatot, ami három éven át elmaradt. A város vezetője igennel felelt, a részletekről később adnak tájékoztatást. Többen voltak azon a véleményen is, hogy a közmeghallgatás ideje nem megfelelő, hiszen azt csütörtök reggel 8 órára tették, amely a munkába járóknak nem jó. Dr. Molnár Attila szerint viszont kérdéseket feltenni a lakossági bejárásokon is lett volna lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában