Kincseket rejt a föld

2023.01.31. 07:00

Videón az ásatások: újabb csontvázra bukkantak a Dózsakerti feltáráson

A sírban valószínűleg egy fiatal nő váza látható. Korábban egy feltehetően torzított fejű, nagy termetű csontvázra is bukkantak a régészek Tatabányán.

Sugár Gabi

A múlt hét második felében előkerült egy újabb sír. A Tatabányai Múzeum munkatársai az elsődleges vizsgálat során úgy ítélték meg, hogy vélhetően 5-6. századi germán temetkezési helyszínt tártak fel – adta hírül a múzeum közösségi oldalán. 

Újabb lelet, újabb szenzáció Dózsakertben
Újabb lelet, újabb szenzáció Dózsakertben
Forrás: Tatabányai Múzeum/Facebook

A sírban valószínűleg egy fiatal nő váza látható, hozzávetőlegesen 150–160 centiméter magas lehetett. Feltehetőleg ezt a sírt is kirabolhatták, erre a rablóásás nyomai mellett a helyenként széttúrt csontok (bordák, ujjpercek, kézfej), valamint a koponyacsonton fülbevalóról árulkodó patinanyomok utalnak – írták a közösségi oldalon. Hozzátették: folytatják a helyszíni munkát, amely lassan a végéhez közeledik. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Dózsakertben, a mentőállomás környékén már másfél hónapja a Tatabányai Múzeum munkatársainak felügyelete mellett zajlik az ott megkezdett építkezés: az ASG Szerszámkészítő Kft. szeretne itt újabb csarnokot kialakítani. Ám a munkák során évezredek emlékeinek maradványaira bukkantak. 

Az ásatási munkálatok iránt nagy az érdeklődés, a helybelieket különösen feltüzelték a több évezredes leletek. Köztük egy feltehetően torzított fejű, nagy termetű csontvázra, amely több mint ezer évet pihent a földben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában