Vízi világ

2023.03.26. 17:43

Cápányi vízi szörnyek után nyomozott a Dunán a híres horgász +videó

Videón, ahogy a híres horgász Jeremy Wade a cápa-nagyságú vízi szörny után nyomoz a Dunán.

Kemma.hu

Több helyszínt is meglátogatott hazánkban Jeremy Wade

Forrás: Youtube

Ahogyan arról már mi is többször beszámoltunk, a korabeli komáromi halászok legértékesebb hala a magyar vizek óriása, a viza volt. A viza a halászok nyelvén őrhal, a Fekete-tengerben honos. A Duna szabályozásáig kétszer úsztak fel a halak évente a Fekete-tengerből a Dunán. A halak sokszor az 500 kilogrammos nagyságot is elérték, de egy hiteles feljegyzés szerint 1575. január 1-jén Dunaalmáson egy 10,5 mázsás vizát fogtak ki.

Ezeknek is eredt a nyomába még 2020-ban a világ talán leghíresebb horgásza Jeremy Wade, aki a Hatalmas Folyók című sorozat egyik epizódja alkalmával látogatott el Magyarországra, hogy a Dunán kutasson – tudtuk meg a Promotions.hu-tól. A cikkükből kiderült, hogy Wade igazi médiajelenség, ám valódi szakértője a halfogásnak. A szakember rengeteg televíziós műsort készített már a világ legrejtélyesebb vízi élőlényeiről. 

Elsősorban titokzatos méretű és viselkedésű egyedeknek, egész fajoknak jár utána, melyek elsősorban az emberek életterében, folyók és tavak környezetében éldegélnek. Magyarországi látogatásakor nem egy hétköznapi ember számára meghökkentő, harcsaóriást keresett, hanem egy sokkal kevésbé sablonos történetnek akart utána járni. Hősünk is értesült arról, hogy az egykor gigászi méretet is elérő viza, valamint a galóca itthoni előfordulása drámaian lecsökkent. Pedig ezek egykor igen gyakori élőlényei voltak a Dunának.

A vizák (Huso nemzettség) a világ legnagyobb édesvízi halai. A csontos halak főosztályába tartoznak, de a vázuk porcos, ezért egyfajta porcos ganoidnak tekinthető. Az 1950-es évekig még megtalálható volt a Duna és a Tisza vízrendszerében, és volt idő, amikor a tatai Öreg-tóban is éltek ilyen halak.

Sajnálatos módon azonban mára súlyosan veszélyeztetett, egyesek szerint kihalt fajjá léptek elő, köszönhetően a Duna nagymértékű mederszabályozásának, amely tönkretette a természetes élőhelyeit, illetve a túlhalászásnak, és az ikrájának már-már megszállott rablásának. Ezért szinte kizárttá vált, hogy Magyarország területén például ember nagyságú vizapéldány éldegéljen ma belőlük, pedig még a másfél tonnás súlyt is képes elérni agg korára ez a Wade által "páncélos leviatánnak" nevezett „élő őskövület”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában