Óriási a választék

2023.06.03. 06:58

Itt a kötelező akciózás: Tatabányán néztünk körül a leárazott termékek között

A húsokat, a tejtermék jó részét, a kenyeret és a péksüteményeket is kötelező akciós áron adni június 1-től egészen szeptember 30-ig a kerekedőknek, de a száraztészták, a liszt, a cukor, a gyümölcsök és a zöldséglevek sem lesznek kivételek a kormányrendelet alól. Körbenéztünk a tatabányai áruházakban, ahol jelen állás szerint más és más termékek akciósak, de a kávé és a tea mindenütt kedvező áron kerülhet a bevásárlókosárba.

Wágner Zsanett

Az árak is mosolygósak, nem csak a paradicsom

Forrás: 24 Óra

Rendeletben határozták meg a kötelező bolti akciókat. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány görög és francia mintára akciók meghirdetésére kötelezi a kereskedelmi vállalkozásokat.

A kedvezményes árban érintett termékek listáját közzétették a Magyar Közlönyben. Mint ahogyan azt is, hogy az akció idején a kereskedő köteles termékkategóriánként legalább egy termék vonatkozásában, az elmúlt 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább tíz százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni.

A húsz termékcsoport igen széles kört fed le, ezért érdemes körbenézni, melyik bolt milyen termékeket választott. Megnéztük Tatabánya nagyobb boltjainak kínálatát, ám a szemléhez kicsivel több időre volt szükségünk a vártnál. Azért a megállapítás, mert az akciós termékeket nem könnyű észrevenni. Ugyanis a jogszabály csak arra kötelezi a boltokat, hogy a tájékoztatót kitegyék a bejárathoz, ám a leárazott termékek listáját nem kell közzétenni sehol sem.

Sem az akciós újságban, sem a polcokon nem kötelező részletezni, hogy melyik akció köszönhető a kormány tevékenységének. Így megtörténhet, hogy a vásárlóknak fogalmuk sem lesz arról, hogy a sok 10 százalék feletti akció közül melyek az, amelyikre a kormány kötelezte a boltokat.

Nagy Mariann az egyik tatabányai Sparban csaknem 20 percen keresztül kereste a fürtös paradicsomot, aminek ára a jelenleg regnáló hatalom döntésének köszönhetően több mint 150 forinttal olcsóbb lett a május 31-i állapothoz képest. A vásárló kénytelen volt az eladóhoz fordulni, aki szívesen segítségére sietett. Azaz sietett volna, ha lett volna elég ideje és, ha nem ez lett volna az első eset, aki segítséget kér tőle június 2-án, pénteken - egy nappal a kötelező akciózást követően. Így hát, maradt az újság, amiből tudott tájékozódni és piros almáért indult, ami 300 forinttal kedvezőbb áron kapható az eddiginél.

kötelező akciózás
Ezentúl számíthatunk az alacsonyabb  árakra
Forrás:  24 Óra

Az Aldiban például teljesen magunkra maradtunk. Az egyik eladó sietett segítségünkre, hogy melyik lehet a szóban forgó leárazott termék, de arról, hogy miért épp ezekre az árukra esett a választás,, már nem tudott vagy nem akart felelni. Mert fontos megjegyezni, hogy az adott áruház saját hatáskörben dönthet arról, mit kíván leárazni. Így történt, hogy az Aldiban 999 forint lett a csirkecomb kilója, a sertéstarja pedig 2349. A halrudacska 999 forint, a sajtok közül a panírozott camambert (999) és a fehérjedús rozskenyér (629) és a görög krémjoghurt (999) lett olcsóbb. A zöldségek kategóriában az avokádó (699) , a koktélparadicsom (799) és a kígyóuborka (199) is leárazott. 

A Lidlben a tonhalkonzerv 629 helyett 469-ért kapható, a sajátmárkás túrórudi 449 forint, de a mangó is 150 forinttal olcsóbb. a sertészsír és TV-paprika is mérsékelt áron kapható.  Náluk a tökmagos kenyér (479), a fűszerek közül pedig az oregánó lett féláras. Nem kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha kockacukrot , vagy laktózmentes trapistát (2222) szeretnénk vásárolni, a legtöbben bizonyára a sajátmárkás 3,5 százalékos UHT - tejre vonatkozó akcióra lesznek kíváncsiak. Egy liter 299 forintba kerül. A csiperkegomba 899 forint, kilója 1199 forint.

A Penny bevállalta a nagy akciót a trappistára (419) és a Sissi csökkentett zsírtartalmú vaj is 265. A fehér kenyér csupán 389 forint, de a baromfi virsli, a sertéslapocka és a pulykamellfilé is bekerült az akciós termékek közé. A zöldség és gyümölcs kategóriában sem az egzotikus fajtákra esett a választás: a vörös- és a lilahagyma, illetve az alma kapható kedvezőbb áron. A Tescoban a fejes saláta 239 forintba kerül június 7-ig, a következő akciófordulóig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában