Segítség

2023.06.05. 11:53

A Honvédkórház szerint nincs szüksége irányított véradásra a Koszovóban súlyosan megsérült magyar katonának

Véradókat keresnek az egyik Koszovóban súlyosan megsérült fiatal magyar katona gyógyulásához. Barátja és katonatársa az egyik közösségi oldalon kért segítséget. A Honvédkórház szerint nem merült fel szakmai igány az irányított véradásra.

Kemma.hu

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának tájékoztatása szerint a korábban, többek között a közösségi médiában is megjelentekkel ellentétben a Honvédkórház kezelésében lévő egyik sérülttel kapcsolatosan sem merült fel ezidáig szakmai igény irányított véradásra. Mint írták, a koszovói tömegoszlatáskor súlyosan megsebesült katonát Szkopjéban látták el, majd állapota stabilizálása után Magyarországra szállították további kezelésre. Állapota továbbra is súlyos, de stabil, a katonaorvosok és a Magyar Honvédség mindent megtesz a teljes felépüléséért.

Súlyosan megsérült a koszovói támadásban Gyimóthy Kartal Énok hadnagy. Információink szerint a misszióban szakaszparancsnoként szolgált az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj katonájaként. Bajtársai nyomán indult el a közösségi oldalakon a felhívás, mondván, hogy a fiatal katonának vérre van szüksége, pontosabban A rh pozitív vérre. Ehhez ösztönöztek mindenkit irányított véradásra, amelyre jelen állás nincs szükség. 

A hadnagy neve ismerősen csenghet a tatai katonáknak, akik közül szintén többen is megosztották oldalukon a felhívást. Kartal ugyanis részt vett tavaly novemberben a szomódi mesterlövész versenyen. 

Mint arról korábban beszámoltunk: több magyar katona megsérült a koszovói összecsapásokban. Május 29-én, hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint 27 magyar katona sérült meg. 12 sérültet már másnap haza szállítottak a Magyar Honvédség kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319–es repülőgépével. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos közösségi oldalán adott hírt arról, hogy egy honvédet kellett megműteni, de szerencsére egyikük állapota sem életveszélyes.

Egyébként az MH KFOR Kontingens 28. gerincét a hódmezővásárhelyi gyalogdandár adja, de mellettük a Magyar Honvédség több, mint húsz alakulatának katonája is tagja a kontingensnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában