Piacmustra

2024.03.28. 06:50

Mi az: szív és paraszt is lehet?

Hol vegyük meg és mire figyeljünk vásárláskor ? Mennyibe kerül idén a húsvéti sonka? Néhány nappal húsvét előtt mindenkit ezek érdekelnek.

Wágner Zsanett

A tatabányai Öregpiacon el lehet veszni a húsvéti sonka rengetegében.

Húsvéti sonka nyomában a tatabányai piacon
A húsvéti sonka most az úr a tatabányai Öregpiacon
Fotó: Flajsz Peter

Kardos György hentespultjánál egymás mellé akasztott kötözött sonkák lógnak a pult felett, de a többi áru is nagyon csábító. Tálcán sorakoznak a szívsonkák. Sokan ismerik jellegzetes ízét, azt már bizonyára kevesebben tudják, miről kapta a nevét. A sertéscomb bizonyos része, a dió, a frikandó és slussz hármasa. A hentesek a két végén fellógatják a húsdarabot, aminek köszönhetően a középső rész megereszkedik, szív formát alkotva. Ez, vagyis a szívsonka kilós ára csaknem megegyező a füstölt és kötözött sonkáéval: 4400-4800 forint között kapható. Ennél kedvezőbb az ára (2800) a füstölt csülöknek, ami ugyancsak kedvelt étek az ünnepen. A hentesek azonban már hetekkel korábban kezdtek készülni az ünnepekre.

Sonkamustra a tatabányai piacon
Kardos György szerint a szívsonka is nagyon kelendő, sokan viszik az ünnepi asztalra
Fotó: Flajsz Peter

– Két hét száraz só, egy hét páclé és 3-4 nap füstölés – mondja a hentes, tehát a legjobb esetben körülbelül négy hét után veheti kézbe a vásárló a húsvéti csülköt.

Bár ő nem húst, hanem zöldséget árul, de Biacsi Balázs standjánál sem áll meg az élet. A vajretek 850 forintért, a hónapos 390-ért, a kígyóuborka, a paprika és a paradicsom is szépen fogy. Utóbbi, a tavalyinál 500 forinttal kedvezőbb áron kapható, 1890 forint. Mint mondta az eladó, kis körítés a húsvéti sonka, a csülök és a főtt tojás mellé. Sok család viszi az újhagymát, a hegyes erős paprikát és a salátát is, ami a húsvéti tálak díszítőeleme.

Sonkamustra Húsvét előtt a tatabányai piacon
Ottjártunkkor Németh Ferencné Teréz nem győzte szeletelni a húsvéti sonkát
Fotó: Flajsz Peter

Húsvéti sonka: csaknem 2,5 kilogramm van az asztalokon

Több hentes állítja, karácsony után húsvétra esik az éves forgalom nagyobb része. Az egyik piackutató intézet felmérése szerint tavaly hasonló időszakban 3,1 millió háztartás vett füstölt árut az ünnepre. Körülbelül  7539 tonna sonkát, füstölt húst vásárol a magyar, háztartásonként 2,5 kilogramm fogyott. A megvásárolt sonka, valamint füstölthús-mennyiség az éves összes mennyiség 44 százalékát tette ki.

A vásárlók nagy része inkább megfizeti a minőséget, mintsem hogy valami utánzatot vásároljon, ezért tényleg megéri biztosra menni! Igen bosszantó tud lenni, ha a rossz minőségű sonka miatt csalódást keltő a húsvéti menü. Szóval ebből kiindulva az óvatosság és a nehéz döntéshozatal tökéletesen érthető. Feltételezzük, hogy a videónak hála most minden kételyt eloszlatunk, és ezután ti is magabiztosan válogattok az ünnepi sonkák között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában