Legközelebb már múzeumban találkozhatunk velük

2022.06.25. 09:15

Megmentették a Vagongyár ikonikus „ufólámpáit” Győrben - érettségi előtt álló diák szervezte az akciót - sok-sok fotó

Közel hatvan éve dacoltak az időjárással az ikonikus „ufólámpák” a régi Rába Vagon- és Gépgyár ma már kihalt területén.

Dániel Viktória

„Leszállt” a Rába-gyár ufólámpája. Mellette Csíkász Levente, az akció kezdeményezője. Fotó: Rákóczy Ádám

  • A megmaradt három lámpatest a mai napig működött. A különleges formavilágú köztéri világítást eltávolították el eddigi helyéről.
  • Az akció célja, hogy ipartörténeti emlékként, múzeumi környezetben az utókor számára is fennmaradhassanak az ország valaha gyártott legnagyobb lámpái.

Különleges formavilágú lámpák

A leszerelés után jól láthatóvá vált, hogy a régi Rába Vagon- és Gépgyár ufóra emlékeztető lámpáinak felszínét mennyi rozsdafolt és zuzmó pettyezte. A budapesti Fénymúzeum koordinálásával egy többségében amatőr, de annál lelkesebb csapat szerelte le a megmaradt három világítótestet. A lámpamentés során elszállítják és restaurálják a lámpákat, amik közül kettő múzeumba, egy pedig egy fiatal magángyűjtőhöz kerül majd.

– A ’60-as évek derekán egy rábás mérnök, Fukker Gábor tervezte ezeket a különleges formavilágú lámpákat – mondta el Csíkász Levente, akinek szívügye, hogy az ilyen régi világítótestek megmeneküljenek az enyészettől, ő kezdeményezte az akciót. – Érdekesség, hogy kísérleti jelleggel először itt, a győri telephelyen szerelték fel ezeket a lámpatesteket. A típus később az egész országban elterjedt. Hatalmas fényerejű, nyolcszor 1000 wattos, higanygőzös lámpák voltak ezek. A kiszerelésük nem egyszerű, mivel ezek Magyarország valaha volt legnagyobb lámpái. 1,5 tonnás súlyukkal, 18 méteres fénypontmagasságukkal és a felső rész háromméteres átmérőjével minden addigi utcai lámpát maguk mögé utasítottak.

Irány a retromúzeum!

A munkálatok során először az „ufó” szállt alá. A búrarészt mindenképp külön kellett leemelni, hogy ne törjön el. Ezt követően plazmavágóval vágták el a lámpatestet a talaj felett nem sokkal, majd óvatosan elfektették. Az értékmegőrző munkát a Daru Unió Plusz kft. és a Vill-Korr Hungária kft. is támogatta egy darus és egy emelőkosaras autóval. – A háromból egy rögtön a befogadó komáromi retro­múzeumba kerül, a másik kettő egy vámosszabadi kihelyezett raktárba egy időre – tette hozzá Csíkász Levente, aki jövőre érettségizik a Győri SZC ­Pattantyús-Ábrahám Géza Technikumban.

Levente saját múzeumot nyitna

Az egyik lámpatest később a budapesti Fénymúzeumba kerül, a harmadik pedig az ő, immár hatszáz típusból álló gyűjteményét fogja gazdagítani. – Lehet, hogy egy keveset vissza kell majd belőle vágnom, de a restaurálást követően szeretném majd újra felállítani. Elég helyigényes elfoglaltság ez, a gyűjtemény többi darabja egy átalakított gazdasági épületben van. A tervek szerint három-négy éven belül szeretném megnyitni a saját múzeumomat, ahol a látogatók az 1910-es évektől napjainkig megismerhetnék a különböző ipari, köz- és csarnokvilágításra használt lámpákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában