Az életmentést gyakorolják

2022.06.30. 13:48

Szimulációs laboratóriumot adtak át a győri Petz-kórházban - fotókon mutatjuk a modern eszközöket

A gyakorlati képzést segítő, modern eszközökkel felszerelt skill labort adtak át csütörtök délelőtt a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban.

kisalfold.hu

Dr. Geiszlinger Beatrix, a skill labor vezetője az egyik műtőasztalnál. Fotó: Rákóczy Ádám.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem országos skill laborhálózatot hozott létre 13,5 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatással. A fejlesztés eredményeként az ország tizenkilenc intézményében az egyetemek szakmai irányításával ugyanolyan felszereltségű és működésű képzési helyszíneken gyakorolhatják a szakma fogásait az egészségügyben dolgozó szakemberek.

A skill labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást, ahol valósághű körülmények között oktathatók a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások. Mindez kockázatmentes, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben. A fejlesztés részeként egységes skill oktatási képzési programot dolgoztak ki, melyhez módszertani kézikönyv és az eszközök szakszerű használatát bemutató módszertani útmutató készült.

A projekt keretében az oktató kórházak már évek óta tartanak készségátadó képzéseket, például alapszintű újraélesztés, lumbálpunkció, vénabiztosítás terén. Ezeken országosan 31 ezer fő vett részt, ebből több mint 3300 fő a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban. A járványhelyzet idején a skillképzések iránti igény erősen megélénkült, jól mutatja ezt, hogy a képzések ebben az időszakban is folyamatosan zajlottak.

A kórház A2 épületének hatodik emeletén több mint 242 négyzetméter területen kapott helyet egy elméleti oktatóterem, két demonstrációs terem, műtő zsilippel, tanári szobák, eszközraktár és öltözők is. A kórház skill laborját 238 millió forint értékű eszközparkkal szerelték fel. Mint a megnyitón elmondták, az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb igény az ápolási, illetve szakápolási tevékenységek gyakorlása, az alapszintű reanimáció, az akut kórképek ellátása, valamin az aneszteziológia és intenzív terápia manuális beavatkozásainak gyakorlása iránt mutatkozik. A skill labor munkáját dr. Geiszlinger Beatrix irányítja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában