Archív

2022.08.08. 09:43

RETRO-Sopron: összekötő erő Sopron szeretete - fotók

Újabb kiadásával jelentkezett a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat szervezésében a népszerű RETRO-Sopron, archív képeket bemutató sorozata.

kisalfold.hu

Fotó: Griechisch Tamás

Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője ezúttal a soproni Újteleki városrész keletkezésének történetét vetítette le a közel a több mint 200 érdeklődőnek a Jereván szolgáltatóháza átriumában.

Az Újteleki városrész története rendkívül gazdag, ahol üzemek, iskolák, laktanyák épültek, itt indult el először a mozdony, villamos; a gázszolgáltatás és a vízszolgáltatás bölcsője is ez a terület volt, de az első söröshordó is az északnyugati ipartelepen gördült le a gyártósorról. Lakóházak nőttek ki a földből, majd a 20. század 70-es éveiben itt kezdődött Sopron legnagyobb építési projektje, a Jereván lakótelep kialakítása – mondta el Bolodár Zoltán, aki az országban egyedüliként műveli a képmutogató műfaját, amely a múlt értékes dokumentumfotóinak közkinccsé tétele.

A Jerevánon előző évek során volt már téma a lakótelep keletkezésének története, a városrészhez is köthető soproni ipartörténet, általánosságban lakótelepek keletkezéstörténete és Diebold Károly korabeli várost bemutató is, természetesen mindezek fotókon és a szakember élményszerű előadásában.

A városismertető rendezvények fontos elemei a soproniság, a Sopron-szeretet, a lokálpatriotizmus erősítésének – mondta el Tóth Éva, a szervező Jereván Településrészi Önkormányzat.

Ezek a kifejezések a RETRO-Sopron esetében is azt jelentik, hogy a várostörténet ismerete, így a Jereván  rendkívül értékes és gazdag története is segít abban, hogy becsüljük az elődök munkáját, törekvéseit, segít abban, hogy kellőképpen értékeljük a jelenünket és, hogy úgy tegyük a dolgunkat, hogy értékes nyomot hagyjunk a város történetében. Ez a lehetőség mindenki számára adott, aki városáért tenni szeretne. A Soproni Múzeum fotóarchívuma a leghitelesebb történeti források közül való. A Soproni Múzeum értékes fotóarchívuma Bolodár Zoltánnak köszönhetően Sopron történelme időutazáson elevenedik meg. Az események közösségteremtőek, ahol jó együtt lenni ott, ahol az összekötő erő a régi és mai soproniak között is Sopron szeretete – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában