"Hazámat szolgálom"

2022.08.11. 15:16

29 katona tett esküt Győrben - videó

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred idén második alkalommal tartott alapkiképzést pályakezdő szerződéses tiszt, altiszt és legénységi állományú katonák számára. A hathetes felkészítés augusztus 11-én ünnepélyes katonai eskütétellel zárult a Pálffy Miklós laktanya alakuló terén. 

A civilek július 4-én érkeztek a légvédelmi egység likócsi bázisára az ország minden szegletéből. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság által toborzottakat a bevonulás első hetében állományba vették, majd a szerződéskötés, a beöltöztetés és egyéb adminisztratív teendők után fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vettek részt, illetve tájékoztatást kaptak a katonai szolgálat ellátásához szükséges tudnivalókról.

Az igazi munka csak ezután kezdődött az újoncok számára. A pályakezdő honvédek az alapkiképzés elemeként rendszeres alaki foglalkozásokon, katonai testneveléseken vettek részt, megismerkedtek a Honvédség életét alapjaiban meghatározó előírásokkal, szabályzókkal, elsajátítottak honvédelmi, nemzetbiztonsági, jogi, logisztikai és egészségügyi ismereteket, de a felkészítésükből nem maradhatott ki a katonai tereptan, harcászat, műszaki, híradó, atom-, biológiai, és vegyi védelmi kiképzés sem.

Bőven jutott tehát feladat a hat hétre, amely alatt a felkészítés sikeres teljesítéséhez mindenkinek meg kellett felelnie a Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési Programjában meghatározott követelményeknek. Ez a gyakorlatban nem jelentett mást, minthogy gyalogsági lövészeten, általános harcászaton, kézigránát dobógyakorlaton és robbantás foglalkozáson is helyt kellett állnia a résztvevőknek.

A megerőltető heteket az eskütétel zárta, ünnepélyes keretek között, családtagjaik jelenlétében, elöljáróik - Könczöl Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, Székács József százados, az Alapkiképző század parancsnoka -, és meghívott vendégek előtt. Az eskütételt követően pedig, az immár kiképzett katonák saját alakutaiknál állnak szolgálatba.

Az eskütételt követően bepillantást nyerhettünk a rakétaezred idei második táborába is, amelyen 15-18 év közötti fiatalok, vegyesen fiúk lányok, összesen harmincan vettek részt. 

A Magyar Honvédség 2016 óta szervez nyári táborokat. Országos szinten, tematikákra bontva találkozhatnak a táborozni vágyók a Honvédség biztosította aktív kikapcsolódással. A nyári szünidő legizgalmasabb egy hetét tölthetik el úgy a gyerekek, hogy az időtöltés egy életre szóló élménnyé váljon. Mindezek mellett, a 16 különböző fajtájú és 39 helyszínen megrendezett táboroztatás alatt olyan tudást és tapasztalatot is szereznek a résztvevők, amely az élet számos területen alkalmazható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában