Zöld közösség

2022.08.15. 07:29

Szalmabála házat építenek a jövőnek a Bakonyban - galéria

Felnőttek és fiatalok közös kalákában gyúrták a sarat az erdő szélén Pápateszéren.

Szeghalmi Balázs

Fiatal és örökifjú reflexes környezetvédők heteken át dolgoztak a jövőbe mutató célért, vagyis az új közösségi térnek otthont adó épületért. Fotók: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

  • Napjainkban különlegesnek számító szalmabála ház ér lassan, de biztosan célegyenesbe a győri Reflex Egyesület pápateszéri ökológiai központjában.
  • A hamarosan közösségi térként működő épület kialakítása elenyészően terheli bolygónkat a hétköznapi építőanyagokkal készített házakhoz képest.

Eredetileg zsúpfedeles parasztház állt azon a kéthektáros pápateszéri területen, amelyet a győri környezetvédők a rendszerváltás után vásároltak. A Reflex Egyesület a '90-es évektől kezdve itt tartja nyári természetfigyelő gyerektáborait, szakmai tréningjeit.

A zöld ügyeknek az sem vetett véget, hogy 1997-ben máig tisztázatlan körülmények között porig égett az a központi épület, amelyet a Hild-iskola tanáraival és diákjaival alakítottak ki az aktivisták egykoron. Most, több mint negyedszázad múltán hasonló körülmények között készül a civilek új szalmabála háza.

Előnyök

„A szóban forgó ház jó megoldás a környezetvédelem iránt elkötelezett embereknek. Az anyagok előállítása, feldolgozása nem igényel fosszilis energiát, ellentétben a tégla-, cserép- és betongyártáshoz képest” – hallottuk az építkezést vezető nyírségi szakembertől, Révész Mártontól. „Külön figyeltünk arra, hogy a szalmabálákat minél közelebbi rétekről szerezzük be, így az egyik szomszédos faluban dolgozó gazdától vásároltuk az alapanyagot” – vette át a szót Lajtmann Csaba, a Reflex szakmai vezetője és az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

A szalmabála házak mellett szól, hogy a levegő páratartalma a falak között szinte mindig közelít az ideálishoz, miközben az épület kánikulában sem igényel mesterséges hűtést, azaz kiváló hőszigetelése van. Túl az említett előnyökön, a táborozóknak nagyszerű közösségi tapasztalatot jelentett szorgoskodni a ház körül. Fiatal és örökifjú reflexesek már reggel gyúrták azt a sarat, amellyel aztán összetapasztották a téglalap alakú elemeket.

Szerte az országból

„Sokszínű csapat alkotta a nyári táborunkat. Fővárosi egyetemisták közösségfejlesztő és kertészeti szakokról, győri és pápai középiskolások, s kicsit idősebbek az ország távolabbi pontjairól is, akik szerették volna jobban megismerni az ökológiai központ új épületét. Az együtt szerzett élmények remek közösséggé kovácsoltak bennünket” – mondta Lajtmann Csaba.

A győri környezetvédő hozzátette: az épületet még idén befejezik. A tervek szerint jövőre tíz új alvóhelyet tudnak biztosítani a Bakonyba érkező környezetbarátoknak. Így a központi táborépülettel együtt már osztályok fogadására is alkalmassá válik a pápateszéri „zöld paradicsom”.

Sebestyén Márta is táborozott itt

Már a '70-es években is jöttek a zöld értékek iránt elkötelezett emberek Pápateszérre. A táborépület falán ismerős arcot fedeztünk fel: 1975-ben a helyi vízimalmok feltérképezését végző csapatnak gimnazistaként tagja volt Sebestyén Márta világhírű énekes is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában