Gáz, hogy nincs palackos gáz

2022.08.16. 07:40

Hetek óta vadászni kell a palackos gázra Győr-Moson-Sopron megyében

Olvasóink jelezték, hogy hetek óta nehezen jutnak PG-gázhoz. Sokan otthon, még többen nyaralókban használják, de falunapokra, szabadtéri főzőversenyekre is viszik. Azaz vinnék, mert vadászni kell rá.

Barki Andrea

Képünkön Horváth Csaba győrújbaráti szakember, aki maga is több helyen megfordult, mire palackos gázhoz jutott. Fotó: Csapó Balázs Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

– Attól függ, hogy mennyi gázra van szükségünk, hogy mennyi rendezvény van. Havonta egy-egy palackot elhasználunk a kitelepülések miatt. Szezonban a hétvégeken sorra megyünk a rendezvényekre. – tudtuk meg a győrújbaráti Horváth Csaba mesterszakácstól, aki elmesélte, hogy több cseretelepet is fel kellett keresnie, mire ki tudta cserélni az üres gázpalackját. Mint mondta, augusztus utolsó szombatján lesz a Győrújbaráton is egy már hagyományosnak számító bográcsos banzáj, amire már most 20 főzőcsapat jelentkezett, de ennél lehet még több nevező. Ott csapatonként szükség lesz egy -egy gázpalackra az égőfej használatához. Hogy honnan tudják beszerezni, azt még senki sem tudja. Érdekes módon a főzőversenyeken nem fával tüzelnek már többnyire, hanem égőfejjel dolgozik mindenki, mert gyorsabb, tisztább, könnyebb.

– Ez persze nem csak ezen az eseményen, hanem minden főzős rendezvényen gondot fog jelenteni, mert villannyal a szabadtéri rendezvényeken nem lehet főzni, mert a legtöbb helyen vagy nincs áram, vagy nagyon sok hosszabbító kellene – jegyezte meg a séf.

Horváth Zoltánné ménfőcsanaki boltjából gyorsan elkapkodják a palackokat. Fotó: Csapó Balázs

Bár az általunk megkérdezett szakember még tudott egy ménfőcsanaki takarmányboltban gázpalackot cserélni, látogatásunkkor mi már nem tudtunk volna. A hétfői napon leszállított húsz palack már gazdára talált, a szállító a következő érkezését a következő hétfőre jelezte. 

– A nyár eleje óta nagyon megnőtt a kereslet a háztartási PB gázpalackok iránt. Bár addig havonta fogyott negyven darab, azóta hetente fogy ennyi. A palackok töltetsúlya is megváltozott, régen 11,9, most 10,9 kilogramm –tudtuk meg Horváth Zoltánnétól, aki azt is elmondta, hiába rendelt negyven darabot, nem tudja, mennyit tudnak majd ebből leszállítani. 

Éves szinten több millió gázpalackot cserélnek

A magyar piacon a 11,5 kg-os alumínium palack volt a legelterjedtebb,. A kemma.hu információja szerint országos szinten összesen nagyjából 6 millió 11,5 kilogrammos pb-gázpalackot cserélnek évente. Három pb-gázpalackot töltő cég van jelenleg az országban: a Prímaenergia Zrt, a Flaga és a Mol egyik üzletága. Mint írják, az egyik már tavaly októberben bevezette a kisebb tömegű palackokat, a másiknál minden változatlan, utóbbi pedig most nemrégen változtatott, hogy a 11,5 kilogrammos helyett kisebb töltöttséggel, 10,9 kilogrammal árulja a gázt. Lapunk mindhárom cégnek elküldte kérdését a gázpalack hiánnyal és az árukkal kapcsolatban, amint megkapjuk a választ, visszatérünk a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában