A megye díszpolgára

2022.08.18. 16:55

Ünnepi közgyűlést tartott Győrben a megyei Önkormányzat: átadták a legrangosabb kitüntetéseket

Az oktatás, a művészet, a szociális gondoskodás és gyermekvédelem, valamint a gazdaság területén kiváló eredményt elérőket tüntettek ki

kisalfold.hu

A képen: Firtl Mátyás, dr. Makk Zoltán, Tóth Jánosné, Dóra Vilmos és Németh Zoltán. Fotó: Huszár Gábor

A Szent István napi megyei megemlékezésen és ünnepi közgyűlésen Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat korábbi alelnöke mondta el ünnepi gondolatait, majd Németh Zoltán a megyei önkormányzat elnöke több évtizedes munkája elismeréseként átadta részére a Megye Díszpolgára Kék Szalag kitüntető címet.

Firtl Mátyás 1994 és 1998 között a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés tagja, 1999-től  tizenkét éven keresztül alelnöke volt. A Magyar Országgyűlésben 2005 és 2018 között Sopron és térsége egyéni országgyűlési képviselőjeként dolgozott. A szociális területet felügyelő megyei önkormányzati tisztségviselőként mindig jó szívvel, érző lélekkel és elszánt tenni akarással fordult az elesettek felé, munkája elismeréséül számos díjat kapott.

A területfejlesztés területén meghatározó szerepe volt jelentős infrastrukturális fejlesztések lehetőségeinek, körülményeinek megteremtésében, így az M85 gyorsforgalmi út, a GYSEV regionális vasút-korszerűsítések, illetve -fejlesztések, a gönyűi kikötő vagy a péri reptér esetében. Magyarként és a horvát nemzetiség tagjaként mindig is fontosnak tartotta a nemzetiségek identitásának, nyelvének, kultúrájának, hagyományainak támogatását. A megyei nemzetiségi konzultatív tanács elnökeként jelentős szerepe volt a térségi, majd a későbbi országos nemzetiségi politika alakításában azzal, hogy képviselte a nemzetiségek érdekeit akkor is, amikor a közgyűlés még nem kötelező feladatként fordított kiemelt figyelmet a támogatásukra.

Megyei közgyűlés döntése alapján ez évben olyan személyek vehették át az elismeréseket, akik az oktatás, a művészet, a szociális gondoskodás és gyermekvédelem, valamint a gazdaság területén sok-sok éve munkálkodva, kiváló eredményeket értek el megyénkben.

Péterfi Sándor-díjat adományoztak dr. Makk Zoltánnak, a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola igazgatójának, Kormos István-díjat Németh Attila festőművész, nyugalmazott tanárnak, dr. Batthyány-Strattmann-díjat Tóth Jánosnénak, az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete korábbi elnökének, Meller Ignác-díjat a Játszótér 2006 Kft. nevében Dóra Vilmosnak.

A kitüntetettek nevében Firtl Mátyás köszönte meg a közösség elismerését és a díjával járó összeget felajánlotta az az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének.

Az ünnepségen közreműködtek a Győri Filharmonikus Zenekar művészei és Kóródi-Kovács Anna népdalénekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában