Gazdaság

2022.09.28. 11:23

Még soha ennyi magyar nem dolgozott Ausztriában

Ezzel Németország után hazánk adja a második legtöbb külföldi munkást Ausztriának.

Forrás: VAOL

Illusztráció: Pixabay

Minden eddigi rekordot megdöntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában júliusban. Akkor 114 448 volt a magyar állampolgárságú dolgozó a szomszédos országban. Ezzel Németország után hazánk adja a második legtöbb külföldi munkást Ausztriának – derül ki az osztrák társadalombiztosító adataiból - írja a VAOL.

Tartományi szinten a legtöbben, összesen 21 492-en Burgenlandban vállalnak munkát, de 20 ezer fölött (20 941) van az Alsó-Ausztriában elhelyezkedő magyarok száma is. Alulról súrolja a 20 ezret Bécs – ott 19 633 magyar dolgozik. A társadalombiztosító adatai szerint a két fő, osztrák idegenforgalmi időszakban, nyáron és télen ugrik meg leginkább a kint dolgozó magyarok száma.

A statisztikából kiderül: a külföldi munkások Ausztriában való megjelenésével az osztrák munkaerőpiac is dinamikusan növekszik, csaknem négymillió dolgozót foglalkoztatnak az országban. Közülük 947 ezren külföldiek. A Statistik Austria adatai szerint 2022 elején – az aktív korú lakossághoz a gyermekeket és nyugdíjasokat is hozzávéve – 94 411 magyar állampolgár élt Ausztriában – írja a magyarok.orf.at közszolgálati hírportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában