Tartalékossági intézkedéseket vezetnek be

2022.09.29. 19:15

Soproni közgyűlés - A Lőver Uszoda működéséhez szükséges feltételeket biztosítja az önkormányzat

A soproni közgyűlés csütörtökön tartotta meg a szeptemberi ülését. A képviselő-testület mi egyebek mellett takarékossági intézkedésekről döntött, amit a jelenlegi energiaválság indokolt: csökkentik a közvilágítást, kevesebb helyi járatos busz jár, áprilisig bezár a GYIK Rendezvényház, a Soproni Múzeum és a bánfalvi fiókkönyvtár.

Papp Fanni

Fotók: Máthé Daniella

Tizenkét napirendi pont

A képviselő-testület első körben, a rendes ülésen tizenkét napirendi pontról döntött, melyek fókuszában többek között az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok sorsáról szavaztak, illetve rendeleteket módosított a közgyűlés.

A döntéshozók elfogadták, hogy a Győri Egyházmegyével konzorciumban megépült Halász utcai bölcsőde közel négymillió forintos maradványköltségeit átcsoportosítsák, amit az épület műemléki védettsége folytán előre nem látható pótmunka indokolt. Ezután döntöttek arról, hogy a volt tűzoltóság épületének térítésmentes tulajdonba adását kérvényezze az önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél. Erre azért van szükség, hogy a jól frekventált helyen található ingatlanból tornatermet alakítsanak ki a városban megnövekedett gyermeklétszám miatt.

Megválasztották Kelemen Imrét a Soproni Városfejlesztési Kft. ügyvezetői feladatainak ellátására, mely posztot november 1-től 2027. október 31, napjáig tölt majd be.

Rendkívüli tanácskozás

Soron kívüli előterjesztéseket is tárgyalt a közgyűlés.  A legfontosabb előterjesztés az energiatakarékossági intézkedéseket taglalta. Ebben az szerepelt, hogy az Európai Unió hibás szankciópolitikájának és a Gyurcsány vezette baloldal áskálódásának következtében kialakult energiaválság rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot, az önkormányzatokat, családokat, közösségeket is, ezért Sopron képviselő-testülete annak érdekében, hogy a város megtartsa az alapvető működőképességét több takarékossági intézkedésre kényszerül, ezért felhatalmazza Farkas Ciprián polgármestert azok bevezetésére.

A takarékossági intézkedések tartalmazzák többek között a közvilágítás szabályozását, úgy, hogy a kandelláberek részleges kikapcsolásával nagyságrendileg felére csökkenti a fogyasztást. Megszavazták még a helyi közösségi közlekedés menetrendjének átalakítását, ami a gazdaságtalan és kihasználatlan járatokat átszervezését jelenti. Bezárják jövőév április 30-ig a GYIK Rendezvényházat, a Soproni Múzeumot és a bánfalvi fiókkönyvtárat, de a Széchenyi-könyvtár nyitvatartását is korlátozzák, ami péntekenként 15-18 óra között, szombatonként 11-tól 14 óráig tart nyitva. Az előterjesztéseket a közgyűlés megszavazta.

Lővér Uszoda

A sokakat foglalkoztató kérdésre is választ kaphattunk, hogy mi lesz a sorsa a Lőver Uszodának? A városi uszoda működési hozzájárulásához további 100 millió forint előirányzatot csoportosítanának át az idei év költségvetésének terhére a közgyűlési napirendek szerint, mindez azt jelenti, hogy a Lőver Uszoda működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat, feltételeket 2023. április 30-ig biztosítsa az önkormányzat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában