Elismerés

2022.09.29. 21:19

Winkler Oszkár-díjat kapott a sopronbánfalvi Kárpáti malom - galéria

A sopronbánfalvi Kárpáti malom kapta idén a Soproni Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár-díját. Az elismerést jelképező emléktáblát a műemléki épület falán helyezték el csütörtök délután.

Bódvai Ildikó

Fotók: Máthé Daniella

- Nagy megtiszteltetés ez a díj, ha pedig belegondolok, hogy a korábbi években mely nagyszerű épületek kapták meg a városszépítő egyesület kitüntető címét, egészen elérzékenyülök. Nem az elismerésért kezdtem hozzá jó tíz évvel ezelőtt az épület megmentéséhez és felújításához, de jól esik a dicséret - mondta dr. Kárpáti György, a malom tulajdonosa. 

Az épületegyüttes rekonstrukciója több lépcsőben valósult meg, először a malom tetőszerkezete újult meg, azután a belsőépítészet, majd a gépészeti rész.  Ma ugyanúgy képes az őrlésre a malom, mint hajdanán. Megtörtént a fűtési és elektromos rendszer kiépítése, a faragott kőablakok restaurálása. Egy emlékszobát is kialakítottak a nagypapa, Kárpáti Sándor zeneszerző zenei hagyatékának ápolására, a napokban pedig az egyik földszinti épületrészben megnyílt Sopron első cicás kávézója, a Malmacska.

- A régi erdei malom felújítása egy sikertörténet. Azért is ítéltük idén ennek az épületnek a Winkler Oszkár-díjat, hogy felfigyeljenek rá és követendő példa legyen mások számára - mondta dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke. Dr. Veöreös András, az építészeti bizottság elnöke hozzátette, a malom története és Bánfalva története összetartozik, a templomok mellett a település egyik legrégebbi, ikonikus épülete.

Mindenki sajnálta, ahogy látták tönkremenni, ezért is nagy öröm, hogy az utolsó pillanatban sikerült megmenteni az utókornak. Műemléki értékét emeli, hogy sok történeti épületszerkezet megmaradt benne, például a kőkeretek és több belső ajtó, a pótlásokat pedig magas minőségben készítették el - indokolta a városszépítők döntését a műemléki szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában