Gyásznak

2022.10.06. 11:58

Élnek mindörökké: az aradi vértanúkra emlékeztek Győrben - fotók

Az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója, október 6-a alkalmából megemlékezést tartott a győri önkormányzat az első magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos emlékművénél csütörtökön.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Az ünnepségen Pergel Elza alpolgármester úgy fogalmazott: a magyar nemzet sokszor vívta élet-halál harcát a betolakodókkal szemben. A szabadságért vívott küzdelmünk egy legfájóbb megtorlása volt az aradiak kivégzése. Ám a magyar jövőt éppen az olyan nagyszerű emberek felemlegetésével erősíthetjük, mint ők.

- A szabadságharc kiszabadította a szellemet a palackból, a magyar nemzeti öntudatot nem lehetett többé elnyomni, és hamarosan a kiegyezés követte. Tudjunk megbocsátani, de felejteni soha, mert a múltra emlékezve lehet a most megpróbáltatásaira jó és jobb válaszokat adni. Az aradiak igaz hazafiak voltak, egytől egyig, hajtsunk fejet előttük - mondta beszédében az alpolgármester.

Az eseményen Szina Kinga és Jáger András, a Győri Nemzeti Színház művészeti adták elő Palágyi Lajos: Az aradi vértanúk és Juhász Gyula: Vértanúink című versét

 Ők élni fognak, élni mindörökkön

- zengett súlyosan Palágyi versének egy részlete. Végezetül az önkormányzat, a történelmi egyházak, a katonai szervezetek, a hagyományőrző egyesületek és az iskolák képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékműnél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában