Korszerűsítés 376 millió forintból

2022.11.25. 13:49

Átadták a kormányhivatal felújított épületét Sopronban - galéria

Kormányhivatali saját forrásból, valamint 350 millió forint kormányzati támogatásból, összességében 376 millió forintból újult meg a Kis János utca 4. számú műemléki épület. A komplex felújítás keretében megtörtént az energetikai és fűtési rendszer korszerűsítése és a homlokzati szigetelés is.

Bódvai Ildikó

Az épületben a felújítást követően 54 dolgozó elhelyezését biztosítják, a munkálatok a külső és belső részeket is érintették: kedvezőbb munkakörnyezet, valamint új ügyfélterek jöttek létre.

Fotó: Szalay Károly

Nem csupán megszépült, korszerűbb és energiatakarékosabb is lett a Kis János utca 4. számú épület, amit a régi soproniak OTI, vagy SZTK-ként ismertek, jelenleg pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya, Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya, Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya, valamint a Soproni Járási Hivatal Gyámügyi Osztálya működik a falai között. Az épületben a felújítást követően 54 dolgozó elhelyezését biztosítják, a munkálatok a külső és belső részeket is érintették: kedvezőbb munkakörnyezet, valamint új ügyfélterek jöttek létre. 

 A beruházás átadó ünnepségén dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta, nagy felelősséget ró a kormányra és a kormányhivatalra, hogy megfelelő színvonalon karbantartsák és a munkavégzés feltételeit biztosítsák azokban az épületekben, ahol a kormányhivatal és járási hivatal dolgozói a munkájukat végzik és fogadják az ügyfeleket. Különösen igaz ez akkor, ha műemléki épületről van szó, hiszen a gépészeti, energetikai felújítás során a műemléki szempontokat is figyelembe kell venni. Az országban 313 kormányablak működik, ezek esztétikai megjelenése, informatikai fejlesztése olyan feladat, amely nélkül nem lehet modern, ügyfélcentrikus közigazgatást működtetni.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Sopron jól sáfárkodik a forrásokkal, példás a kormányzattal való együttműködése, aminek köszönhetően 366 milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások a városban és környékén. Ebből 199 milliárdot már ki is fizettek. Megemlítette még azokat az energetikai programokat, amiket 2015 óta a kormányhivatal szervezésében bonyolítottak le: négy épületet korszerűsítettek 1,3 milliárd forintból.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta, a kormány- és a járási hivatalok egységei találkozási pontok. Nagyon fontos, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek mind a hely színvonalával, mind az ott zajló szakmai munkával. Példaként említette, hogy a családtámogatási kedvezményekkel kapcsolatos ügyeket is ebben a megszépült épületben tudja intézni a lakosság.

A beruházás részleteit Szeiber Anita projektmenedzser ismertette. Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt vezető főispán köszönetet mondott a kivitelező FÉSZ Zrt.-nek, hogy az egekbe szökő építőipari árak ellenére a szerződés szerinti eredeti vállalási áron végezte el a felújítást. Farkas Ciprián polgármester pohárköszöntőjében azt mondta, ez az épület 83 éve szolgálja különböző funkcióiban a várost. Megbízhatóságot és stabilitást közvetít. 1939-ben Árkay Bertalan neves építész tervei alapján épült és 2008-ban lett ipari műemlék. Egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a beruházás megvalósulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában