Megható mentőakció

2022.12.07. 07:42

Megmenekültek a Rejtő-iskola tablói Győrben - 29 érettségi emléktárgyat őriznek egykori diákok, 17 a Lukács-iskolába költözik - videó

Lapunk tavaly nyáron adott hírt arról, hogy egy rejtős öregdiák, dr. Kovács Miklós mentette meg az enyészettől a 2003-ban bezárt győri iskola többtucatnyi érettségi tablóját. A nyugdíjas férfit nem hagyták nyugodni a kallódó emléktárgyak, összesen 63 tablót szállított biztos helyre a likócsi hajléktalanszállóról.

Szeghalmi Balázs

Felvételünkön dr. Kovács Miklós rejtős öregdiák, a mentőakció kezdeményezője, Szentpéteri Marianna, a Lukács-iskola igazgatója és Némethné Hajba Terézia, a Rejtő-iskola utolsó igazgatója.

Fotó: Csapó Balázs

  • A megható mentőakció azonban nem ért itt véget. 
  • Dr. Kovács Miklós több mint egy éven át dolgozott azon a Rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskola és Gimnázium utolsó igazgatójával, Némethné Hajba Teréziával, hogy az „elfelejtett” tablók többsége visszakerüljön a jogos tulajdonosokhoz: az egykori osztályokhoz.
  • Tizenhét rejtős tabló jó helyre került, az egyik jogutód intézménybe, a győri Lukács-iskolába.

A védelmező tabló

– A győri hajléktalanszállón árválkodott hatvanhárom tabló közül huszonkilencért jelentkeztek osztályok. Ezeket most már főként olyan rejtős öregdiákok őrzik, akik családi házban laknak, ahol nem okoz gondot az elhelyezésük.

A mi hatvanas évek közepén végzett osztályunk tablóját például rám bízták a többiek. A garázsunkban állítottam ki a fiatalságunk mementóját. Ha autóba ülök, mindig az jut eszembe, hogy az osztálytársaim is vigyáznak rám és a feleségemre az utakon – mondta lapunknak dr. Kovács Miklós. Szomorú tény ugyanakkor: 17 rejtős tablóba annyira „beleharapott” az idő vasfoga, hogy azokat a legjobb szándék ellenére sem sikerült helyrehozni.

Dr. Kovács Miklós, Némethné Hajba Terézia és Kalmár György az utolsóként szépítgetett rejtős tablókkal. Ezeket az érettségi emléktárgyakat szintén a Lukács-iskola fogadja be.
Fotós: Rákóczy Ádám

Meglepően jó állapotban

– Érdekes, hogy az ötvenes években készült festett tablók milyen jó állapotban maradtak az utókorra. Az akkori igazgató, Párkányi J. Károly művészként is letette a névjegyét, a 60–70 éves tablók közül több az ő keze munkája. Amikor felkaroltuk az ügyet Miklóssal, tudtuk, hogy vannak már sajnos olyan régi rejtős osztályok, ahol senki sem él az egykori diákok közül. Az eltávozottak hozzátartozói közül azonban többen jelentkeztek a felhívásra. Sokszor a gyerekek vitték el a szüleik tablóját – vette át a szót Némethné Hajba Terézia.

A gazdátlanul maradt emléktárgyak közül tizenegyet – jogutód intézményként – a Győri Szakképzési Centrum Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikuma és Kollégiuma fogadott be. Az utolsó hat darabot a Rejtő-iskola volt igazgatójának otthonában szépítgetik, hogy méltó módon költözzenek hamarosan a Lukács-iskolába.

Fotós: Csapó Balázs

Az örökösök pótolják a hiányzó képeket

– Egykori tanártársam, Kalmár György sokat tett azért, hogy a tablók minél jobb állapotban legyenek. Amelyeket elvittek a volt rejtős osztályok, szintén csinosításra szorulnak. Van, ahol fotók is hiányoznak. Ilyen esetekben ígéretet tettek a tabló új őrzői arra, hogy szereznek fényképet osztálytársukról – mondta Némethné Hajba Terézia. – Öröm volt látni a csillogást a szemükben, amikor megpillantották az elveszettnek hitt régi tablójukat.

Felvételünkön dr. Kovács Miklós rejtős öregdiák, a mentőakció kezdeményezője, Szentpéteri Marianna, a Lukács-iskola igazgatója és Némethné Hajba Terézia, a Rejtő-iskola utolsó igazgatója.
Fotós: Csapó Balázs

2200 fős a Rejtős emlékőrző csoport

Hogy milyen sok rejtős öregdiákot érintett meg a fellelt tablók ügye, jól mutatja a következő szám: összesen már több mint 2200 tagot számlál a tablós mentőakció apropóján életre hívott „Rejtős emlékőrző csoport” a közösségi médiában. Az intézmény kereken hét évtizedes működése során 7715 tanuló végezte el a valaha messze földön híres győri „textiles” iskolát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában