Ismerkedés a népszerű szakmákkal

2022.12.09. 14:41

Több mint 1000 diák jött el - Pályaorientációs napot tartott a győri Lukács-iskola - galéria

Pénteken szervezte meg ismét a középiskolai Pályaorientációs Napot a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium. Számos partnercég, egyetemek és több mint 1000 diák részvételével.

Simon Roberta

A diákok egyik fele az iskolai előadásokon, másik fele a cégeknél gyárlátogatáson vett részt, hogy személyes tapasztalatokat is gyűjthessenek a győri lehetőségekről. Fotó: Rákóczy Ádám

Interaktív bemutatókon a diákok bepillantást nyerhettek a nálunk oktatott szakmák világába, tájékoztatást kaptak a duális képzésről és az elhelyezkedési lehetőségekről, sőt a legkorszerűbb berendezésekkel, gépekkel, szimulációs eszközökkel maguk is közelebbről megismerkedhettek.

– 2018-ban egyedülálló kezdeményezésként induló rendezvény célja, a munkavállalók és munkaadók egymással való kölcsönös megismertetése volt. A cégeknek ez egy remek bemutatkozási lehetőség, elmondják milyen feltételeket, karrierépítési tudnak kínálni, valamint, hogy milyen munkakörökben tudnak elhelyezkedni náluk diákjaink.

 A szakmai előadások mellett ezen a napon különböző eszközök kipróbálására is van lehetőség, valamint számos plusz, hasznos tanácsot is kaphatnak a gyerekek. Az önismereti órán az önéletrajz és a személyes állásinterjú rejtelmeibe is betekintést kapnak, ami a végzős diákoknak a legaktuálisabb munkába állás előtt. A diákok egyik fele az iskolai előadásokon, másik fele a cégeknél gyárlátogatáson vett részt, hogy személyes tapasztalatokat is gyűjthessenek – fejtette ki lapunknak a Szentpéteri Marianna, a Lukács-iskola igazgatója.

– A pályaorientációs napon minden évfolyam részt vett, hiszen a kilencedikeseknek jövőre már duális képzésben folytatják tanulmányaikat. A technikus diákok pedig 11. osztálytól, míg a végzősök az utolsó évükben. Illetve a nyári gyakorló helyüket is kiválaszthatják és már most jobban megismerhetik a tanulók – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

A bemutatókon és gyárlátogatásokon a diákok Győr és a régió multinacionális nagyvállalataitól egészen a kis-és középvállalkozásokig, betekintést kaptak az adott cég szervezeti felépítéséről és működéséről.

Egyre több cég és vállalat képviselteti magát ezen a rendezvényen. Idén az iskolában az Audi Hungaria, a Nemak, a Rába Futómű Kft., a Borsodi, a SOKORO, az EATON, az Intercars, a megyei Rendőrkapitányság valamint a Honvédség megyei toborzóirodája és az MH 12. Arrabona Rakétaezred néhány katonája érkezett az egyetemek mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában