150 ezer forint/hó

2023.01.28. 10:17

Csökken az albérletek ára Győrben, de még így is a legdrágábbak között van

Kétéves drágulás után árcsökkenésbe fordult az albérletpiac, tavaly decemberben havi szinten csökkentek a bérleti díjak. A vármegyeszékhelyek listáját holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti.

kisalfold.hu

Forrás: MW Archív

  • Fordulatot hozott a december az albérletpiacon: majdnem két év után először mérséklődtek a lakbérek: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal csökkentek egy hónap alatt. Ugyanakkor azért éves szinten még 20,2, illetve 21,9 százalékos volt a drágulás.
  • A legtöbb országrészben, Pest vármegye mellett Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön havi összevetésben 0,1-2,7 százalékkal mérséklődtek az átlagos lakbérek havi szinten.
  • Januárban a budapesti átlagos bérleti díj a kínálati piacon 200 ezer forint. A fővároson belül az V. kerület 350 ezer forinttal a legdrágább városrész, míg, a X., XX., XXI. és XXIII. kerületben lehet a legolcsóbban - 150 ezer forintért - lakás bérelni. A vármegyeszékhelyek listáját holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti.

Fordulat történt az országos és a budapesti albérletpiacon, tavaly decemberben havi szinten csökkentek a bérleti díjak - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéből. Az elemzésből kiderül továbbá, hogy januárban milyen bérleti díjakkal találkozhattak a bérlőjelöltek a kínálati piacon.

Forrás: ksh.hu

Léptek a bérbeadók

“2022 decembere előtt majdnem két éven keresztül havi szinten folyamatosan emelkedtek az átlagos lakbérek. A mostani csökkenés nem meglepetés, mivel a drágulás üteme fokozatosan lassult a múlt év utolsó hónapjaiban. Tavaly ősz óta már csak stagnáltak a bérleti díjak, decemberben viszont csökkenésbe fordultak át novemberhez képest. Éves szinten az országos bérleti díjak még több mint 20 százalékos, a budapestiek pedig 21,9 százalékos emelkedést mutattak a múlt év utolsó hónapjában. A változás annak is köszönhető, hogy a bérbeadók egyre inkább figyelembe veszi a bérlők fizetőképességét is, amikor meghirdetik a kiadó lakásokat.” - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Havi összevetésben a legtöbb országrészben csökkentek az bérleti díjak a múlt év utolsó hónapjában.  Pest vármegyében, Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön 0,1-2,7 százalékkal lettek olcsóbbak a lakbérek. Kivétel volt Dél-Alföld és Nyugat-Magyarország, ahol 0,7, illetve 1,7 százalékos emelkedés következett be. A fővároson belül egyedül III., XI., XXII. kerületi albérletek díja nőtt novemberhez képest, de mérsékelten, mindössze 0,3 százalékkal. Budapest többi részén lejjebb mentek az albérletárak, a legnagyobb mértékű - 2,4 százalékos csökkenést a belső pesti kerületek (V., VI., VII., VIII., IX.) könyvelhettek el egy hónap alatt.

Hogyan alakulnak az év eleji albérletárak?

Az ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy január közepén milyen bérleti díjak jellemezték a kínálati piacot. A közvetítők és a magánszemélyek összesen több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket, bár ez 14 százalékos csökkenést jelent tavaly januárhoz viszonyítva. Érdekesség viszont, hogy a kiadó házak kínálata Pest vármegyében több mint 50 százalékkal, a fővárosban 11 százalékkal nőtt.

Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki. Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, utána a II. és az I. kerület jön 285 ezer és 250 ezer forinttal. A legolcsóbb albérletek a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben találhatóak, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok.

A vármegyeszékhelyek mezőnyét holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti egyaránt 150 ezres átlagdíjjal. A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 140 ezer, Szegeden 129,5 ezer, Pécsen 120 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos havi kiadással számolhatnak a bérlők. A legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást, 90-90 ezer forintba kerül egy-egy albérlet átlagosan.

Forrás: ingatlan.com

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában