Nyolc év fegyház jogerősen

2023.01.30. 18:21

Győri ítélet - Úgy megverték az ukrán vendégmunkásokat, hogy az egyikük majdnem belehalt

A Győri Ítélőtábla helybenhagyta annak a férfinek az elsőfokú ítéletét, aki 2021 októberben társával életveszélyesen megvert több ukrán vendégmunkást. Italozás közben szólalkoztak össze a vádlottak és a sértettek. Úgy tudjuk, a botrányos eset Komárom-Esztergom megyei településen történt.

kisalfold.hu

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Bach Máté

A másodrendű (1994) vádlott 2021. október 11-én este munka után betért egy presszóba, ahol találkozott az elsőrendű (1982) vádlottal, akit meghívott egy italra. A presszóban tartózkodott még három ukrán vendégmunkás is. A pultos 21 órakor zárta be a sörözőt, azonban a három ukrán férfi még szeretett volna tovább inni, ezért megkérdezték a vádlottaktól, hogy a faluban hol lehet még szeszesitalt kapni.

Pizzériában folytatták az italozást

Így öten átmentek egy pizzériába, ahol folytatták az italozást, majd 22 óra körül távoztak. Az egyik ukrán vendégmunkás visszament a munkásszállásra, hogy cigarettát sodorjon a társaságnak. Eközben a másik két ukrán férfi és a vádlottak között ismeretlen okból konfliktus robbant ki. Az elsőrendű vádlott legalább egy alkalommal arcon ütötte B.S. sértettet, aki a koponyája hátsó részével a bitumenes útburkolatba csapódott és mozdulatlanul fekve maradt. A másodrendű vádlott a másik ukrán férfivel vitatkozott, ekkor az elsőrendű vádlott odalépve kis erővel ezt a sértettet is megütötte, aki hanyatt esett, de felállt és elmenekült a helyszínről.

Ezt követően a vádlottak a földön mozdulatlanul és vérző fejjel heverő sértettet 6-7 alkalommal a lábbelijük talpával megrugdosták. 

Nyílt koponyaalapi csonttörés

A vádlottak erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, félelmet keltsen. A helyszínen jelen lévő tanút sokkolta a sértettek bántalmazásának látványa, és rájuk szólt, hogy „mit csináltok?”, majd mindhárman távoztak a helyszínről, hátrahagyva a földön magatehetetlenül fekvő sértettet. A mentőket 23 órakor a munkásszálló portása riasztotta.

Az ütéstől és az aszfaltba csapódástól a sértett a járomcsont többszörös törését, az arcüreg külső falának törését, lágyagyburok alatti vérzést, nyílt koponyaalapi csonttörést szenvedett. A sérülések gyógytartama 3 hónap volt, melyek életveszélyes sérülésnek tekinthetők; szakszerű orvosi ellátás nélkül a sértett halála bekövetkezett volna. A járomcsonttöréssel összefüggésben arcidegbénulás is bekövetkezett, ami műtéti beavatkozás nélkül maradandó fogyatékosságnak minősül.

Az elsőfokú ítéletet Tatabányán hozták

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt erőszakos többszörös visszaesőként 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A másodrendű vádlottat garázdaság vétségében ítélte bűnösnek, ezért őt különös visszaesőként 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Megállapította, hogy másodrendű vádlott a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt áll. A másodrendű vádlott vonatkozásában az ügyész visszavonta a fellebbezését, így esetében az ítélet 2022. november 29. napján jogerőre emelkedett. Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Jogerős ítélet Győrben

"A Győri Ítélőtábla a 2023. január 30. napján tartott nyilvános ülésen meghozott ítéletével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A másodfokú bíróság alaptalannak tartotta az elsőrendű vádlott és védője azon fellebbezési érvelését, hogy a vádlott a cselekményét jogos védelmi helyzetben követte volna el. Szemben az elsőrendű vádlott azon vallomásával, hogy őt a sértett ütötte meg először, és ő arra reagálva ütött vissza; a sértett, és a helyszínen jelen lévő tanú vallomása is egybehangzó volt arra nézve, hogy a vádlott ütötte meg váratlanul a sértettet. Mindezt alátámasztotta a térfigyelő kamerák felvételei is.

Az elsőrendű vádlott esetében 2-től 16 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető büntetési tételű bűncselekmény középmértéket (9 év) el nem érő kiszabott büntetése enyhíthető sem volt a fellebbezés alapján" - tudta meg portálunk dr. Ferenczy Tamástól, a Győri Ítélőtábla szóvivőjétől.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában