90-100 km/órás széllökések

2023.03.27. 15:57

FRISSÍTVE - Viharos szél tombolt - Autóra dőlt egy fa Mosonmagyaróváron - Fa borult az útra Sopronban, a 82-es és 83-as főúton is fa akadályozta a forgalmat - fotó, videó

Sopronban a viharos szél kidöntött egy fát, ami a házra borult. Mosonmagyaróváron autóra dőlt egy fa.

kisalfold.hu

A soproni tűzoltók hatalmas kidőlt fával küzdöttek a Bánfalvi úton. Fotó: Szalay Károly

21.39 - Visszavonták a meteorológiai riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban széllökés veszélye miatt kiadott riasztást Győr-Moson-Sopron vármegye, Somogy vármegye, Vas vármegye, Veszprém vármegye, Zala vármegye, Fejér vármegye, Komárom-Esztergom vármegye, Tolna vármegye, Budapest, Pest vármegye, Bács-Kiskun vármegye területén.

20.48 - Megszűnt a forgalomkorlátozás az 1-es főúton Mosonmagyaróvár külterületén

A főúton ismét mindkét sávban haladhat a forgalom - adta hírül a rendőrség.

19.31 - A Mosonmagyaróvár térségében történt baleset helyszínén félpályás útlezárás mellett haladhatnak a járművek

A balesetben egy személygépkocsira fa dőlt, és teljes pályalezárás volt az 1-es főúton, a 157-es kilométerszelvényben.

A rendőrök az adott pályaszakasz egy sávját megnyitották a gépjárművek részére, így azon a forgalom zavartalanul haladhat. A baleset során a sofőr megsérült, őt a mentők jelenleg ellátták - közölte a rendőrség.

19.05 - Videón a Sopronban házra dőlt fa

18.50 - Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek akadályozzák a közúti és vasúti közlekedést

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel azt közölte, hogy a szélsőséges időjárás elsősorban a nyugati országrészben okoz gondokat, ám délutánra a fővárost is elérte. A tűzoltók hétfőn délután vasúti sínekre, közutakra kidőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek eltávolításához vonultak ki számos helyszínre.

A tájékoztatás szerint Sopronban lakóház tetejére dőlt egy fa, amely elszakította az elektromos vezetéket is. Szintén Győr-Moson-Sopron vármegyében a 83-as főútra dőlt fa, amely egy forgalmi sávot foglalt el. Szombathelyen egy társasház szigetelését bontotta meg a szél.

A Veszprém vármegyei Cseszneken a 82-es főútra dőlt egy fa, és foglalja el teljes egészében az érintett útszakaszt. A Zala vármegyei Bocfölde térségében, Gellénháza és Sárhida között több fa is megdőlt, teljesen elzárva az utat.

A Komárom-Esztergom vármegyei Környén egy üzem öt méter magas fémkapuját tépte le a szél, a lógó kapu veszélyezteti az arra közlekedőket.

Az 1-es főúton Mosonmagyaróvár térségében gépkocsira dőlt egy fa. A járművezetőt a tűzoltók emelték ki a kocsiból. Az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat elterelik.

Az Útinform honlapján azt írta, hogy az M7-es autópályán, a Kőröshegyi völgyhídon, Letenye felé egy kamion felborult, áll a forgalom.

A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. A Mávinform azt közölte, hogy a viharos erejű  szél több helyen is akadályozza a vonatközlekedést, felsővezeték sérült meg, fák dőltek a vasúti pályára. A dél-balatoni vonalon, Balatonszárszó és Balatonboglár között szünetel a forgalom, mert Balatonszemes állomáson kidőlt egy fa. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon jelentősen, 60-120 perccel hosszabb eljutási időkre kell számítani. Kaposvár és Jákó-Nagybajom állomások között Kiskorpádnál fa dőlt a felsővezetékre, emiatt átmenetileg szünetel a vonatforgalom. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Dombóvár-Gyékényes vonalon 20-30 perccel hosszabb megnőhet az utazási idő. Fejér vármegyében Adony-Rácalmás-Dunaújváros között szünetel a forgalom, mert a viharos szél miatt meghibásodott a felsővezeték. A Budapest-Dunaújváros vonalon késésekre kell számítani. Sárosd és Nagylók között szünetel a vonatközlekedés, a forgalom átszervezése folyamatban van. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre kell készülni.

A meteorológiai szolgálat hétfő délután Pest vármegyére és a fővárosra is másodfokú (narancs) riasztást adott ki az erős széllökések veszélye miatt. Korábban már másodfokú riasztást adtak ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Vas, Zala, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékre, ezekben a vármegyékben a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Az előrejelzés szerint az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás, majd kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely kedd estétől fokozatosan veszít erejéből.

18.45 - Kidőlt fa okozott úttorlaszt a Bánfalvi úton Sopronban - fotók

18.40 - Fa dőlt egy autóra az 1-esen, Mosonmagyaróvárnál

16.26 - Az erős szél leginkább az ország nyugati részén okoz gondot

Győr-Moson-Sopron vármegyében, Gyarmat térségében, a 83-as főútra dőlt ki egy fa, egy forgalmi sávot elfoglalva.

A megyehatárhoz közeli Cseszneken, a 82-es főúton pedig egy nagyméretű fa foglalja el teljes egészében az érintett útszakaszt.

Mindkét hírt az országos katasztrófavédelem adta ki.

16.12 - Vasúti sínekre és közútra is dőltek ki fák

"Egyre több feladatot ad a rendkívül szeles időjárás a tűzoltóknak. Leginkább a nyugati országrészben várják a segítséget, azonban az erős szél már a fővárost is elérte. Vasúti sínekre és közútra kidőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek eltávolításához, lakóépületek megrongált tetőszerkezeteinek javításához érkeznek az egységek" - közölte az országos katasztrófavédelem.

16.03 - Jelentős az anyagi kár

Megkeresésünkre a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelem szóvivője elmondta: az erős szél Sopronban, a Bánfalvi úton egy fát döntött az útra, amely a villanyvezetéket leszakítva egy családi házra dőlt, jelentős anyagi károkat okozva. Jelenleg három tűzoltóautó van a helyszínen, egy-másfél órás, teljes útzár várható. A forgalmat a Tóth Antal utca felé terelik.

15.54 - Lezárták a területet

A helyszínre a soproni rendőrök kiérkeztek, akik lezárták a területet - tudtuk meg soproni kollégánktól.

Fotó: Tudósító

Korábban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron megye, Somogy megye, Vas megye, Veszprém megye területére. Az érintett területen A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát - közölte a katasztrófavédelem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában