Fókuszban a gyerekek

2023.06.01. 19:53

Konferenciát tartottak a romák helyzetéről Mosonmagyaróváron - "Foglalkozni kell a felzárkóztatásukkal" - galéria

A Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése 2022-2023-as program keretében, a Belügyminisztérium szervezésében konferenciának adott otthont a mosonmagyaróvári Városháza csütörtökön: szociális területen tevékenykedő szakemberek, a rendőrség, civil szervezetek képviselői beszélgettek a hátrányos helyzetű gyermekes családok esélynöveléséről, de szó esett nyári táborokról, szünidei programokról is, azok lehetőségeiről és céljairól egyaránt. Fókuszban ugyanis ezúttal a gyerekek álltak, és felzárkóztatásuk fontosságáról szóltak.

Mészely Réka

Roma vezetők mellett szociális szakemberek, rendőrség, civil szervezetek képviselői is megjelentek a konferencián. Fotó: Kerekes István

  • A Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése 2022-2023-as program keretében, a Belügyminisztérium szervezésében adott otthont konferenciának a mosonmagyaróvári Városháza.
  • Árvay István mosonmagyaróvári polgármester vendéglátóként köszöntötte az egybegyűlteket. Mint elmondta, az ország különböző régióiban változó, hogy milyen nehézségekkel küzdenek a hátrányos helyzetű családok, ám a szociális szakemberek hasonlóan mély problémákkal szembesülnek, mint az országban bárhol.
  • A felzárkóztatás más-mást jelent a különböző régiókban. A városvezető szerint fontos, hogy megosszák egymás között a szakemberek a jó tapasztalatokat.

A cigányság kérdésével, a felzárkóztatásukkal foglalkozni kell – vette át a szót Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke, aki szerint az egyé szintjén kell megteremteni a megfelelő feltételeket.

– Fontos, hogy adjunk esélyt minden gyereknek, akármilyen háttérrel is rendelkezik – vélekedett a vármegyei önkormányzat elnöke, az esélyteremtést hangsúlyozva.

Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára a gyerekek segítését emelte ki. Mint elmondta, 2021-ben fogadták el a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia 2030 programot (erről részletes tájékoztatást is hallhattak az egybegyűltek).

– Van sok feladat, de van jövőkép is, együttműködésben a civil társadalommal tudunk előre menni – hangsúlyozta az államtitkár helyettes.

A konferencián kiemelt helyen szerepeltek a gyermekek és a családok.

Kitértek a hátrányos helyzetű gyermekes családok helyzetére és esélynövelésére a Nyugat-Dunántúli régióban, a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai is elmondhatták véleményüket. A szünidei program lehetőségekről, azok céljairól is beszélgettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában