Április 27. Szombat, Zita

Érkezik a kötelező napelemtelepítés?

Híreső
2024. március 25. 14:00
null

A napelemek telepítése eddig is nagyon jó beruházás volt, főleg a megfelelő állami támogatások mellett. Ennek köszönhetően a későbbiek folyamán is élvezhetik az előnyeit az emberek ezeknek a paneleknek a megtérülés biztos tudata mellett. 

 

Egy darabig még választhatunk, hogy telepítünk napelemet, vagy sem, az EU azonban ezt kötelezővé is teszi, fokozatosan. Az EP ugyanis elfogadta az uniós napenergia szabványt, mely a Miniszterek tanácsának jóváhagyása után törvényerőre is emelkedik. 

 

Ennek értelmében pedig a napelemek kötelező telepítése első körben a középületeket és a kereskedelmi épületeket érinti. 2026-tól az új építésűekre, 2027-től a megfelelően felújítottakra, 2030-tól a meglévőkre is kötelező lesz a napelemek telepítése. A lakóházakra 2029-től érvényes a rendelkezés, igaz, csak az új épületek esetében. 

 

A kivételek ebben az esetben is jelen vannak, hiszen a kormányok saját hatáskörükben a kiemelt épületeket - például templomok – kivehetik a kötelező napelemtelepítések terhe alól, valamint a mezőgazdasági és a történelmi jelentőségű épületek esetében sem lesz kötelező érvényű a megújuló energia ilyen irányú kihasználása. 

napelemenergiaEurópa