Ezeket a kérdéseket tegyük fel a szüleinknek, mielőtt elveszítenénk őket

anya-lánya, szülő
Shutterstock -
család halál kommunikáció szülők kérdés
Szüleink halandóságával szembesülni nehéz és fájdalmas, ám egyben lehetőséget is kínál arra, hogy őszintébb kapcsolatot alakítsunk ki velük. A következő kérdések segíthetnek abban, hogy mélyebb beszélgetéseket kezdeményezzünk velük, ameddig van rá lehetőségünk.

1. Van olyan történet vagy élmény, amit szívesen elmesélnél?

A kérdés segíthet feltárni a szüleink múltját, olyan történeteket hallhatunk, amik korábban sosem kerültek szóba. Engedjük meg nekik, hogy szabadon meséljenek gyermekkorukról, fiatalkoruk kihívásairól, és azokról a boldog pillanatokról, amelyek meghatározóak voltak az életükben.

2. Van valami, amit mindig is meg akartál tenni, de sosem volt rá alkalmad?

Mindenkinek vannak elszalasztott vagy elhalasztott álmai. Jobban megismerhetjük a szüleink múltját, fiatalkori énjét, ha tudjuk, mire vágytak. Az erről való beszélgetés talán inspirálja őket arra, hogy megtegyenek, kipróbáljanak olyan dolgokat, amelyet mindig is szerettek volna.  

3. Mi volt a leghasznosabb dolog, amit az életed során megtanultál?

Azok a dolgok, tantások, amikre pontosan emlékszünk, befolyásolják a későbbi döntéseinket is. Szüleink életében is voltak olyan leckék, amiket örökre megtanultak, és ez arra is hatással lehetett, ahogy bennünket neveltek. Ennek a kérdésnek a segítségével a saját döntéseink a hátterét is megérthetjük.

4. Van valami olyasmi, amit mindig is el akartál nekem mondani, de nem tetted? 

Adjunk lehetőséget a szüleinknek, hogy nyíltan beszéljenek olyan dolgokról, amelyek már régóta nyomják a lelküket velünk kapcsolatban. Biztosak lehetünk benne, hogy van ilyen. Ne féljünk feltenni ezt a kérdést! Lehetőséget ad a megbocsátásra, a megértésre és a kapcsolatok gyógyítására.

5. Mik voltak életed legnagyobb kihívásai és hogyan küzdöttél meg velük?

A kérdésre adott válaszokból nagyon sokat tanulhatunk. Tudomás szerezhetünk olyan dolgokról, amik gyerekkorunkban elmentek mellettünk, vagy éppen anyu és apu óvott meg attól, hogy aggódnunk kelljen valamin. Megismerhetjük a szüleink kitartását, az erősségeiket, és hogy hogyan kezelték az életben felmerülő gondokat, akadályokat. 

anya-lánya, beszélgetés
Azt, hogy a szüleink hogyan gondolkodnak a világ dolgairól, csak felnőtt fejjel értjük meg.
Forrás: Shutterstock

6. Melyek voltak életed legboldogabb pillanatai, és mi tette őket annyira különlegessé?

Erre a kérdésre a legtöbb szülő minden bizonnyal azt mondja, a gyereke/gyerekei születése volt a legjobb dolog az életében, de ezen felül is megtudhatunk érdekes dolgokat. Az a beszélgetés, amiben ez a téma felmerül nem csak örömteli emlékek megosztására ad lehetőséget, hanem arra is, hogy megértsük, mi az, ami igazán számított a szüleinknek. 

7. Megváltozott a világnézeted az idők folyamán? Ha igen, hogyan?

Azt, hogy a szüleink hogyan gondolkodnak a világ dolgairól bizonyára a legtöbben csak felnőtt fejjel értjük meg, gyerekként kevésbé foglalkoztat bennünket. Ha választ kapunk erre a kérdésre, megismerhetjük korábbi döntéseik okát, és megtudhatjuk azt is, másképp döntenének-e, ha most találnák magukat egy hasonló szituációban. 

Fel kell készülnünk arra, hogy ezek a beszélgetések nem lesznek könnyűek - és nem is egyszerre kell feltenni a fenti kérdéseket -,  de rendkívül értékes pillanatokat hozhatnak mindannyiunk életébe. Lehetőséget teremtenek a családi kapcsolatok mélyítésére, az örökség megértésére és a nemzedékek közötti tudás továbbadására. Az ilyen típusú beszélgetések nem csak a múlt megértését segítik elő, hanem erősebbé, ellenállóbbá teszi a jelen kapcsolatait is, miközben építjük a jövőt.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.