likeBalaton.hu | 2022.05.28. 10:00
Ezek az úszó ásványvizes palackok a balatoni kutatásokat szolgálják
A felhívó szöveggel ellátott műanyag palackokat a tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai helyezték a vízbe. A bójákat kéretik békén hagyni!

Többen jelezték már, hogy műanyag palackból készült bójákat láttak nádasok előtt, kikötőkben, kőszórásoknál.
– A palackok bójaként funkcionálnak, melyeket a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai helyeztek ki – adták közre közösségi oldalukon az intézet dolgozói.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa bedobja a fa lapot, melyhez műanyag palackokat rögzítettek, hogy később megtalálják
Fotó: Facebook/BalatonScience

Ezek a mi bójáink

A bóják azokat a helyeket jelzik, ahová mesterséges aljzatokat (fa lapokat) helyeztünk ki, hogy a rajtuk kialakuló algabevonatot tanulmányozzuk. Kiválasztottunk egy tucat balatoni kikötőt, amelyeken belülre és a hullámzásnak kitett külső részre is helyeztünk ki aljzatokat. Azt szeretnénk tanulmányozni, hogy

az emberi jelenlét hogyan befolyásolja az algabevonat mennyiségét és faji összetételét.

Kontrollként nádason belüli, illetve nádas előtti területeket is vizsgálunk. A bójákat a tervek szerint június végén, július elején gyűjtjük majd be – írták a bejegyzésben.

Júliusban megnézik, milyen algák telepedtek a fa lapra
Fotó: Facebook/BalatonScience

Az algák fontosak

A Balatonban lévő algák rendkívül fontos szerepet játszanak a vizek anyag- és energiaforgalmában. Mindenféle felületen megtelepszenek, és jelenlétük a környezeti változásokat is tükrözi.

Mint írták, egészen más algaközösséget találunk egy erősen szennyezett, vagy épp egy jó állapotú vízben.

 

Nyitókép: Facebook/BalatonScience

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva