Horváth Virág/veol.hu | 2022.10.03. 17:00
Klímaszorongás a Kutatók Éjszakáján Veszprémben
A klímaszorongás témája mellett látványos kísérleteket is végeztek a veszprémi Pannon Egyetemen, a Kutatók Éjszakája keretében.

A Pannon Egyetem veszprémi kampuszai hétvégén megteltek érdeklődőkkel, hiszen az intézmény idén is csatlakozott a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. A klímaszorongás okozta hatások, számos laboratórium kísérlet és érdekes előadások is tarkították a programot.

A Pannon Egyetem az általa képviselt tudományterületek mindegyikén (gazdaságtudományi, mérnöki, informatikai, bölcsészet- és társadalomtudomány) változatos, érdekes, látványos előadásokat, bemutatókat kínált minden korosztály számára.

Az érdeklődők kísérleteket végeztek a laboratóriumokban

A látogatók számos pénzügyi, menedzsment, közgazdasági, marketing és egyéb feladatok megoldása során kipróbálhatták magunkat vállalatvezetőként. Emellett a Mérnöki Kar is izgalmas kísérleteket mutatott be az alsó kampuszon. Az érdeklődők megfigyelhették, hogy miként viselkednek a hétköznapi anyagok alacsony hőmérsékleten. Folyékony oxigént állítottak elő és nitrogénhajtású ágyút is készítettek. A Gazdaságtudományi Karon egy vállalat irányításán keresztül ismerhették meg a gazdaság fontos területeit, és egyszerre a kar szakjait.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek egyes laboratóriumokba, mikroszkópon úszó baktériumokat és különböző formájú fehérje polimereket nézhettek meg, kipróbálhatták, milyen egészen kicsi térfogatokkal dolgozni, a kisebbek pedig fonással készíthettek különböző mintázatú egyenes és helikális fehérje polimereket.

A klímaszorongás szociológia aspektusai

A klímaszorongás szociológiai aspektusait mutatta be a jelenlévőknek a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar. Történelemtudománnyal és filozófiával várta a látogatókat Herzog Csilla, a kar oktatója. Előadását hatalmas érdeklődés övezte, hiszen kutatási eredményei nagyon aktuálisak napjainkban, illetve az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor készülő ismeretterjesztő dokumentumfilmjének, a There Is No Planet B-nek is ez a kutatás adta az alapját.

Alacsony vízszint és algásodás Balatonfürednél 2022-ben
Fotó: Krausz Andrea

 

Open University: egész évben előadások a Pannon Egyetemen az érdeklődők számára

– A tavalyi Kutatók Éjszakáját beárnyékolta a covid-járvány, emiatt csak online formában lehetett csatlakozni az eseményhez, idén azonban már személyesen vártuk az érdeklődőket. Az előző évekhez képest sokkal több résztvevőt vonzottak az előadások, a legtöbb helyre nagyon hamar be is telt a regisztráció. Azoknak az érdeklődő csoportoknak sem kell szomorkodniuk, akik nem tudtak csatlakozni a Kutatók Éjszakája programokhoz, hiszen az egyetem új kezdeményezéssel,

az Open Universityvel egész évben testközelbe hozza a tudományt. Az egyetem kapui nyitottak, bármikor jelentkezhetnek csoportok előadásokra

a veszprémi intézmény falain belül, illetve jelentkezést követően a tudomány házhoz is megy akár tanóra keretén belül is – mondta a Pannon Egyetem kommunikációs munkatársa.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva