likeBalaton.hu | 2022.10.04. 16:00
Legyél önkéntes segítő a veszprémi kultúrkavalkádban
Önkéntesként részt vehetsz az Európa Kulturális Fővárosa program különböző kulturális eseményein, beleláthatsz a koncertek háttérmunkálataiba, segítheted a fellépő művészek zavartalan munkáját.

– A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban Veszprémért önkéntes munkát végezni: vissza nem térő lehetőség! Olyan élmény, amihez kellemes emlékek kötnek majd és büszkén mesélheted akár az unokáidnak is, hogy Te ott voltál, egyike lehettél annak a százfős csapatnak, akik a megnyitón hozzájárultak a program sikeréhez. Mostantól ráadásul 3 kreditpont is jár érte a Pannon Egyetemen tudtuk meg a szervezőktől.

Az önkéntesek nagylelkűen, szabadidejük egy résznek feláldozásával a közösségért végeznek feladatokat. Mindeközben remek társaságban vannak, új kapcsolatokra tesznek szert, nyelveket tanulhatnak és olyan tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amelyet akár a karrierépítés során is jól hasznosíthatnak. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a Pannon Egyetem, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program stratégiai partnereként új kezdeményezéssel segíti az önkéntesség eszméjének megerősítését Veszprémben.

Fotó: VEB2023 EKF/Máhl Kornél

Kreditpontok az önkéntes munkáért

Dr. Kővári Edit, a Pannon Egyetem Európa Kulturális Fővárosa egyetemi referense kezdeményezte és érte el, hogy a Pannon Egyetem hallgatói félévenként 90 órányi önkéntes munkáért 3 kreditet kaphatnak. Az önkéntes tevékenységet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseményein végzik majd a hallgatók.
– Az Egyetem vezetése ezzel is kifejezi, mennyire nagyra értékeli és fontosnak tartja az egyetem diákjainak a város közösségért, Veszprém és a régió sikeres Európa Kulturális Fővárosa programjáért végzett önkéntes munkáját – nyilatkozta.
Az önkéntes tevékenység önmagában is jó program: a hallgatók az Európa Kulturális Fővárosa program különböző kulturális eseményein vehetnek részt, például koncertek háttérmunkálataiba láthatnak bele, segíthetik a fellépő művészek zavartalan munkáját, az idelátogató vendégekkel való kommunikációban szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat, megtanulhatják a közösségépítés különféle elemeit, tájékozódhatnak a fenntartható és látogatóbarát események szervezéséről.
Példaértékű tapasztalat, hogy a Pannon Egyetemen tanuló külföldi hallgatók is szívesen csatlakoznak a Veszprémhez kapcsolódó önkéntes feladatokhoz, hiszen így jobban megismerhetik a várost, valamint sokkal inkább otthon érzik magukat, ha tehetnek valamit az itteni közösségért.

önkéntes

Fotó: Mészáros Annarózsa

Külön jó hír, hogy a kreditet a félév folyamán bármikor fel lehet venni és ha a Veszprém-Balaton 2023 EKF program igazolja a 90 órányi önkéntes munka elvégzését, a félév zárásakor járnak a pontok. Ez az új kezdeményezés nem csupán erre a félévre érvényes: a 2022/23-es tanév II. félévében, illetve 2023/24-es tanév I. is elérhető lesz, erre a félévre egyfajta „pilot” félévként tekint az Egyetem. Az új lehetőség nem jelent plusz tantárgyi kötelezettséget: kifejezetten az önkénteskedés közben szerzett gyakorlati tapasztalatokért cserébe adhatók a pontok, elismerve a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyediségét, az eseményein szerezhető sokszínű tapasztalatot.

önkéntes

100 önkéntes dolgozik a nyitóeseményen

A 2023-as programév nagyszabású megnyitó eseményén, 2023. január 21-22-én között közel 100 önkéntesre számít VEB2023 EKF. Segíthetik az idelátogató hazai és külföldi vendégek tájékozódását, hozzájárulhatnak a programok sikeres megvalósulásához. Ilyen izgalmas kalandra egyszer adódik lehetőség az életben.
– Az Európa Kulturális Fővárosa program egy igazi nemzetközi projekt. A Ragyogók önkéntes csapatnak már közel 200 tagja van, akikhez időről-időre külföldi önkéntesek is csatlakoznak az Európai Szolidaritási Testület támogatásának köszönhetően. Jelenleg is egy tízfős nemzetközi csoport segíti a munkánkat, köztük észt, litván, holland, német, portugál, görög, szerb nemzetiségűek, valamint a hosszútávú programunk részeként egy éven át a csapatunk tagja egy észt önkéntes is. A Pannon Egyetemről csatlakozó önkéntesek így egy nemzetközi közösség tagjaivá válnak, jó hangulatú programokon megismerhetik egymás kultúráját is – tudtuk meg Szendrei Virág Zsófiától, az önkéntesek munkáját koordináló csapat vezetőjétől.

önkéntes

18 éves kor alatt is lehetsz önkéntes

Büszkék vagyunk arra, hogy Veszprém és a régió számos középiskolájával ápolunk rendkívül jó kapcsolatot, így az Iskola Közösségi Szolgálat teljesítése során már nagyon sok 18 év alatti is bepillanthatott az önkéntesség izgalmas világába. Közülük sokan jelezték, hogy a középiskola elvégzése után is szívesen folytatják az önkénteskedést.
Természetesen nem csak az egyetemistáknak köszönhető a Ragyogók önkéntes csapat sikere: miközben a legfiatalabb önkéntes 16 éves, a legidősebb csapattag elmúlt 80 éves! A derékhad pedig szorgalmas fiatal felnőttekből áll, akik a család és a munka mellett is fontosnak tartják, hogy Veszprém városáért ténykedjenek szabadidejük egy részében. Találkozhattatok velük a Veszprémfeszten, az Utcazene fesztiválon és egyéb programjainkon. Legközelebb már Te is köztük lehetsz!

önkéntes

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Nyitókép: shutterstock

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva