likeBalaton.hu | 2022.11.25. 16:00
Több száz látogató érkezett a Folly Arborétum tobozszüretére
November 19-én idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a Folly Arborétumban. Az esemény különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai. A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra.

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői időnként több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le.

 

Fotó: Folly Arborétum

 

Idén részben alpintechnikával, részben kézi szürettel történt a tobozok betakarítása. A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.

 

 

Fotó: Folly Arborétum

 

A kertlátogatók az idei évben először egy pecsétgyűjtő programon is részt vehettek. A játék során a látogatóknak a szüretbe bevont fákat kellett megtalálniuk, ahol pecsétet gyűjthettek. Az összegyűjtött pecsétekért a Folly Arborétum egy ajándék ciprusmagonccal ajándékozta meg a vendégeket. A játék nagyon népszerű volt a látogatók körében, így több, mint száz ciprusmagonc talált új tulajdonosra.

Fotó: Folly Arborétum

 

 

A Folly munkatársai az eseményen vezetett kerti sétán meséltek az arborétum és fáinak történetéről, emellett lehetőség nyílt a kert tobozainak, terméseinek megtekintésére, és a gyermekek is változatos programokon vehettek részt. A szüret napján a Folly ajándéktobozokkal is kedveskedett a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, mexikói selyemfenyő és ciprus tobozok közül választhattak. Délután, a tobozszürethez kapcsolódóan Boróka borkóstoló várta az érdeklődőket.

Fotó: Folly Arborétum

 

A tobozszürettel a téli hónapokra sem ér véget a Folly programjainak sorozata, hiszen az Arborétum egész évben várja a látogatókat színes, az összes korosztálynak kínált programpalettájával, szezonális rendezvényeivel. A Folly munkatársai folyamatosan dolgoznak a kert fejlesztésén: a növényállomány gyarapításán túl, új helyszínek és ágyások kialakításán, az útvonalak akadálymentesítésén, emellett hamarosan teljes pompájában megcsodálható a kert fényfestése és a közeljövőben várhatóan átadják az új beléptetőrendszert is.

Fotó: Folly Arborétum

 

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 117 évvel ezelőtt. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. Az arborétum gondozását Folly Gyula utódai vitték tovább, a család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása pedig a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat.

 

Badacsonyörsre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Folly Arborétum

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva