Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erről a diós kalácsról senki nem mondja meg, hogy gluténmentes, pedig az!

default user icon
MME
A gluténmentes étrend bevezetése bizony nem könnyű, szerencsére sok gluténmentes termék könnyíti meg az arra érzékenyek életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki a Mindmegettén futó videósorozatában gluténmentes ételeket készít, és azt is megmutatja, mely termékekkel érhető el, hogy ugyanolyan puha legyen a kenyér vagy diós kalács, mint a búzalisztből készült társai.

Gluténérzékenységre jelenleg egyetlen kezelése létezik: a teljesen gluténmentes étrend bevezetése és élethosszig való fenntartása. Látszólag úgy tűnhet, a gluténérzékenyeknek minden péksüteményről le kell mondaniuk az egészségük érdekében. Ezzel a pompásan finom diós kalács recepttel bizonyítjuk, lehetséges az eredeti ízvilághoz nagyon hasonló finomságokat készíteni búzaliszt nélkül is.

Változatos is lehet a gluténmentes diéta

A gluténmentes diéta szerencsére sok alapanyagot enged, a betegek vagy életmódváltók hamar megtanulják, hogy mit ehetnek és mit nem. Egy dolog viszont biztosan mindenkinél problémát okoz: a kenyér, a különféle péksütemények, sütemények, édességek készítése, melyeknél a búzaliszt hiánya a legjobban megmutatkozik. A gluténmentes lisztekből ugyanis pont a glutén, a ragasztóanyag hiányzik, ami összetartja a tésztát.

Erre jelent megoldást a útifűmaghéj, a rost, ami megköti a vizet, így könnyíti, puhítja a gluténmentes kelt tésztákat, melyek nem száradnak ki. De már számos olyan gluténmentes lisztkeverék is van a piacon, melyekbe eleve kerül útifűmaghéj, így sokkal könnyebb velük dolgozni.

Abban, hogy sikerüljön eligazodni közöttük, Koháriné Szabó Éva, a Gluténmentes Íz-lik blog tulajdonosa fog segíteni, aki mostantól a Mindmegettén is megmutatja kedvenc gluténmentes receptjeit. Ebben a videóban olyan diós kalács recept sütési titkait osztja meg, amely sem glutént, sem tejet nem tartalmaz. Ez a süti recept egészen biztosan a tejérzékenyek kedvence is lesz.

Mutatjuk videón, hogyan készül a glutén- és tejmentes diós kalács

Gluténmentes diós kalács tej nélkül

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg növényi ital
8 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 db tojás
1,5 dkg por állagú útifűmaghéj
50 dkg It’ us miklos’ universal mix lisztkeverék
10 dkg margarin

A töltelékhez:
2 db tojásfehérje
10 dkg cukor
20 dkg darált dió

A nyújtáshoz:
1 ek rizsliszt

A tetejére:
1 db tojás
2 ek növényi ital

Ezek is érdekelhetnek

Friss