Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legjobb nyári köret! Így lesz tökéletes a tzatziki

A világszerte kedvelt görög mártogatós, a tzatziki gyorsan és egyszerűen előállítható mindössze néhány alapanyagból, ráadásul a pénztárcádat is kíméli.

Mi kell hozzá?

Uborka
Elég, ha alaposan megmosod, és lenyisszantod a végét. Más zöldségekhez hasonlóan a saláta- és kígyóuborkánál is közvetlenül a héj alatt rejtőzik a legtöbb tápanyag. A hámozatlan, hosszában félbevágott uborkát a vizes magos rész kikaparása után reszeld szűrőbe, finoman nyomkodd ki, majd oszlasd el konyhai papírtörlőn, ami néhány perc alatt felszívja a felesleges nedvességet.

Fokhagyma
Lehetőleg ne présen áttörve vagy felszeletelve használd fel. Jobban kibontakozik az aromája, ha a meghámozott gerezdeket szétnyomkodod fűszermozsárban vagy konyhakés lapjával megroppantod. Enyhébb fokhagymaízt medvehagymával vagy snidlinggel érhetsz el.

Joghurt
A sűrű, krémes állagú eredeti görög - vagy a más országokban gyártott görög típusú - joghurt kevésbé savanykás a többi joghurtfajtához képest, és zsírtartalma elérheti a 10%-ot. Magad is készíthetsz hasonlót bolti natúr joghurtból, ha kivonod belőle a víz és a savó nagy részét, vagy használhatsz helyette natúr tejszínes joghurtot.

Fűszerek, ízesítők
Alapesetben tökéletesen elég a só, bors, de megbolondíthatod pici Cayenne-borssal és tehetsz bele finomra aprított friss fűszernövényeket, pl. kaprot, mentát vagy petrezselymet.

Tipp: Görög joghurt házilag

Bélelj ki gézlappal vagy - öblítővel nem illatosított - tiszta konyharuhával egy tésztaszűrőt, és helyezd egy edényre. Önts bele natúr joghurtot, takard le, és tedd a hűtőbe éjszakára. Másnap keverhetsz hozzá egy kevés tejszínt, tejfölt vagy mascarponét, hogy még krémesebb legyen. A lecsepegett savót hasznosíthatod kelt tésztákhoz, kenyérhez, krémekhez, üdítő gyümölcsös italokhoz.

Meddig kell pihentetni?

Legalább 1 óra kell neki, hogy az ízek összeérjenek. Gondosan letakart tálban vagy fedeles ételesdobozban tedd a hűtőbe, máskülönben minden fokhagymaszagú lesz.

Mihez fogyasztható?

Pékárukhoz
A tzatzikibe lepénykenyereket (pl. pitát, naant), ciabattát, bagettet vagy kiflit, zsemlét mártogathatsz.

Zöldségekhez
Kiváló olajban sült, tepsis és töltött burgonyához, rakott zöldségételekhez, burgonya- és cukkinitócsnihoz, sült padlizsánhoz, valamint nyers zöldségrudacskákhoz és salátákhoz.

Halakhoz
Grillezett hal és garnéla esetén kiválthatja a szokásos fokhagymaszószt. Próbáld ki halrudacskával és halfasírttal is!

Húsokhoz
A görög konyha hagyományos ételei (pl. gírosz, muszaka, bifteki) mellett jól passzol grillezett marhához, sertéshez vagy bárányhoz, továbbá ragukhoz, húspogácsákhoz, sült kolbászhoz, sőt belsőségekhez (veséhez, májhoz) is.

Meddig lehet eltartani?

A házi készítésűt 3-4, max. 5 napon belül használd fel. A bolti 2 hétig is eláll, de a feltüntetett dátum a mérvadó. Szigorúan a hűtőben kell tárolni. Tálalás előtt vedd ki a szükséges mennyiséget, és a maradékot azonnal tedd vissza a hidegre! A tzatziki nem alkalmas fagyasztásra, mert felengedés után megváltozik az állaga. Fontos: Minél tovább áll, annál erősebb lesz az íze.

Közömbösíthető-e a fokhagymaszag?

Randi és üzleti találkozó előtt egy nappal vagy legalább 2 órával korábban már ne egyél tzatzikit. Ha nem bírtál ellenállni, folyamodj a nagyi módszereihez, amelyek rövid időre közömbösítik a büdös leheletet: kortyolj el egy pohár tejet, szopogass borsmentás cukorkát, rágcsálj friss petrezselymet, nyers kávészemet vagy kakaóbabot. Tudományosan igazolták, hogy a nyers alma barnulását okozó enzim és a zöld teában található antioxidáns polifenol elfedi a kellemetlen szagot.

Megelőző tipp

Az összetört vagy felaprított nyers fokhagymagerezdeket locsold meg citromlével, mert savtartalma lebontja a szagért felelős enzimet.

Miben más a török cacık?

Lényegében nem különbözik a tzatzikitől. Ugyanúgy uborka, fokhagyma és lecsepegtetett, legalább 10%-os, de kevésbé krémes joghurt (süzme yoğurt) az alapja és gyakran öntenek rá egy kevés olívaolajat. Az elmaradhatatlan só, bors mellett általában frissen aprított menta vagy kapor kerül bele.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss