Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sok kicsi sokra megy: 9 tipp, amivel kevesebb gázzal is beéred főzés közben

default user icon
MME
Ha néhány szokásunkat átgondoljuk, máris kevesebb energiát használhatunk fel a főzéshez, így a pénztárcánkban is több pénz maradhat. Mutatnunk néhány módszert, hogyan érhetjük el mindezt.

 1. Szökik a gáz

Érdemes időközönként karbantartást végeznünk a gáztűzhelyen. Amellett ugyanis, hogy egy esetleges meghibásodás komoly energiapazarlást jelenthet, még veszélyes is, hiszen akár gázrobbanás vagy gázmérgezés is lehet a vége.

2. Nyaldossa az edény falát

A legmagasabb hőmérséklet a láng csúcsában van, ezért mindig vigyázzunk arra, hogy a főzés során a láng ne érjen túl az edény szélén. Arra is figyeljünk, hogy ha már felforrt az étel, vegyük vissza a lángot. Ezzel nem növekszik a főzés ideje, viszont energiát takarítunk meg.

3. A levegőt fűtjük vele

Mindig az edény átmérőjének megfelelő nagyságú és teljesítményű égőfejet válasszuk. A kisebb edényt tegyük a kisebb lángra, míg a nagy fazekak számára tartogassuk a nagyobb lángot.

4. Ragyogjon a tűzhely

A rendszeres tisztítás is sokat segít, hiszen az apró ételdarabok elnyelik a hőt és csökkentik az eszközök hatékonyságát. A főzőlapról mindig takarítsuk le a szennyeződéseket, és az égőket erős szálú kefével gondosan mosogassuk el.

5. Tegyük rá a fedőt

Akár 15-20 százalék energiát megspórolhatunk, ha alacsony, széles edényben vagy serpenyőben főzünk. A láng így nagyobb felületen melegíti az edényt, jobb a hőátadás, ezáltal gyorsabban megfő az étel. Ne feledkezzünk meg a fedőről sem, ezzel az időn is spórolhatunk.

6. Próbáljuk ki a toronyfőzést

A forrásban lévő étel tetejére tegyünk egy hasonló nagyságú edényt, amiben lassú párolást igénylő ételt készíthetünk. Így külön gázfogyasztás nélkül, egyidőben elkészíthetjük például a zöldségköretet, de akár melegen tarthatjuk a mártásokat is.

7. Hipp-hopp kiolvad

A mélyhűtött élelmiszerek kiengedéséhez felesleges gázt pazarolni. Ha időben kivesszük a fagyasztóból, kienged, mire szükség van rá. Ha mégis elfelejtettük időben kiolvasztani, töltsünk meg egy nagy tálat forró vízzel, tegyük bele a csomagolt ételt, majd fél óránként cseréljük alóla a vizet.

8. Szárítsunk cseppmentesen

Mindig töröljük el az edényeket, főleg, ha olajjal főzünk. Ha ugyanis még nedves edényben kezdjük meg a főzést, több energiára van szükség, amíg a vízcseppek elpárolognak az edényből.

9. Csaljuk le az időt

Köztudott, hogy a bab áztatása felgyorsítja a főzési folyamatot. De nem csak a hüvelyeseket, hanem a rizst és más zöldségféléket is célszerű beáztatni. Sőt, ha a hozzávalókat apróra vágjuk, még gyorsabban megfőnek.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss