Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a növények valók a konyhába: mutatjuk, mit tegyél a napos vagy árnyékos helyiségbe

default user icon
MME
Nemcsak a lakás levegőjére, hanem a hangulatunkra is jó hatással van, ha elhelyezünk pár növényt és virágot az otthonunkban. Sok időt töltünk a konyhában, így oda is érdemes tenni pár cserepet, ám ahány konyha, annyiféle fényviszony, így nem mindegy, mit teszünk a polcra vagy a párkányra.

A konyha az otthon egyik központi helyszíne, így érdemes díszíteni. Ezt nemcsak képekkel, apró tárgyakkal, hanem növényekkel és virágokkal is megtehetjük. Minden növénynek mások az igényei, így mielőtt kiválasztjuk, hogy milyen növényt tegyünk a konyhába, meg kell vizsgálni magát a konyhát!

A lakás fekvésétől, a környező épületektől és persze az ablakok számától is függ, mennyi természetes fény jut be a konyhába. Ez a legfőbb szempont, amikor növényt választunk ebbe a helyiségbe. Szerencsére vannak olyan virágok, amelyek a félárnyékos vagy árnyékos helyeket szeretik igazán, így számukra egy kevés napfény is elegendő lesz ahhoz, hogy jól érezzék magukat és életben maradjanak.

Milyen növényt válasszak a napos konyhába?

Az egyik legkönnyebben kezelhető növény a szobai futóka, mely nagyon gyorsan képes növekedni, így hamar zöldbe borulhat a konyhánk. Ha tudjuk, tegyük magas helyre, hogy lelóghasson, így egy napos konyhában kerülhet a szekrény vagy a hűtő tetejére, de akár egy felfüggesztett kaspóba is. A futóka igényli a folyamatos fényt, de ne érje tűző nap.

Jó választás lehet a zöldike is, mivel ha jól érzi magát, képes terebélyesedni. A napos ablakpárkányba tehetünk kaktuszt, vagy akár aloe verát is, melynek jótékony hatású nedvét fel is használhatjuk.

Egy napos konyha ablakából nem hiányozhatnak a fűszer- és gyógynövények. A bazsalikom, a metélőhagyma, a petrezselyem, a menta vagy a rozmaring is jó választás lehet, ezeket ugyanis a legtöbb ételhez felhasználhatjuk és a friss zöldek íze messze jobb, mint a szárított változatoké.

Milyen növényt válasszak a sötét, ablaktalan konyhába?

Nem mindenkinek adatik meg, hogy tágas és napfényben úszó konyhája legyen, ám még a félárnyékos, sötét konyhákban sem kell lemondanunk a zöldről! Habár minden élőlénynek szüksége van a napfényre, vannak olyan növények, amelyek kevesebbel is beérik.

Ilyen növény többek között a szerencsebambusz is, amelyhez föld sem kell, ugyanis nevelhetjünk vízben, ám ami a legfontosabb, hogy szórt fényben fejlődik a legjobban. A pénzfa vagy vadkakaó is elél rossz fényviszonyok között, akárcsak az anyósnyelv, mely közismerten strapabíró növény – olvasható a The Kitchn cikkében.

Milyen növényt válasszak a párás konyhába?

Nemcsak a fényviszonyokat érdemes figyelembe venni a növények kiválasztásánál. Sütés-főzés során érezhetően melegebb lesz a konyhában, emellett pedig a levegő is párásabbá válik. Ez sajnos nem kedvez a penésznek, de vannak olyan növények, melyek kimondottan szeretik az ilyen klímát.

Ilyen a békeliliom vagy más néven vitorlavirág, mely szereti a párás levegőt, viszont oda kell figyelni arra, hogy rendszeresen öntözzük, mert könnyen lekókadnak és elsárgulnak a levelei. A magas páratartalmat kedvelik a páfrányfélék és a pálmák is, melyeknek azonban fényre is szükségük van, így sötét konyhába ezeket nem feltétlenül ajánljuk.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss