„A Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát”

Németország volt moszkvai nagykövete szerint Putyin szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 22. 15:07
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. május 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) moszkvai csúcstalálkozóján 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov Fotó: Alekszandr Nyemenov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök Németország volt moszkvai nagykövete szerint. Rüdiger von Fritsch a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, a Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

Putyin úgy gondolja, a gabonaimport összeomlásával éhezők milliói menekülnek el a térségből Európa felé, ahogyan szíriaiak milliói menekültek korábban a háború borzalmai elől

– fogalmazott Rüdiger von Fritsch.

A diplomata úgy vélte, az orosz erők ezért bombázzák az ukrajnai gabonaraktárakat és akadályozzák meg, hogy Ukrajna – a világ egyik legnagyobb gabonatermelője – exportálni tudja a terményt.

Von Fritsch hozzátette: a Kreml reméli, hogy a migrációs nyomás a nyugati államokat a Moszkvával kapcsolatos álláspontjuk enyhítésére készteti, e taktikát pedig – a kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal együtt – Putyin újabb hibrid háborújának nevezte.

A német kormány adatai szerint 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, a nagyrészt Odessza kikötőjében veszteglő rakományok zöme Észak-Afrikába és Ázsiába jutna.

Mindeközben az ukrán hadvezetés kedden arról számolt be, hogy az orosz erők ismét tüzérségi támadás alá vették a luhanszki Szeverodonyecket és Liszicsanszk környékét. Az orosz csapatok egyúttal több, sikertelen műveletet indítottak a támadás alatt álló városok térségében fekvő települések ellen is – tájékoztattak.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. május 16-án (Fotó: MTI/EPA/AFP/Alekszandr Nyemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.