Henry Kissinger szerint rá kellene venni Ukrajnát a tárgyalásra

Az egykori amerikai külügyminiszter szerint nem szabad feledni Oroszország szerepét az erőegyensúlyban.

Magyar Nemzet
2022. 05. 24. 17:41
Henry Kissinger
Former US Secretary of State Henry Kissinger attends the awarding ceremony where German Chancellor Angela Merkel received the "Henry A Kissinger prize" at the American Academy in Berlin on January 21, 2020 (Photo by John MACDOUGALL / AFP) Fotó: John MACDOUGALL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugatnak nem kellene megpróbálni megsemmisítő vereséget mérnie Oroszországra! – figyelmeztetett Henry Kissinger a davosi Világgazdasági Fórumon. A 98 esztendős egykori amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó – aki óriási szerepet játszott az Egyesült Államok és Kína kapcsolatainak rendezésében – emlékeztetett rá, hogy Oroszország négyszáz éven át nélkülözhetetlen része volt Európának. Rámutatott, hogy végzetes lenne, ha a Nyugat belemerülne a pillanatnyi hangulatba, és elfelejtené Oroszország szerepét az európai erőegyensúlyban. Úgy vélte, hogy

az európai vezetőknek nem szabad szem elől téveszteniük a hosszú távú kapcsolatokat, különben azt kockáztatják, hogy az oroszokat belesodorják egy állandó szövetségbe Kínával.

A videóhíváson keresztül bejelentkező rutinos diplomata is felhívta a figyelmet rá, hogy nem szabad hagyni, hogy a háború hosszan elhúzódjon, legfeljebb két hónapon belül el kell kezdeni a tárgyalásokat. Szerinte a Nyugatnak fel kellene szólítani, vagy kényszeríteni kellene Ukrajnát, hogy olyan feltételek mellett üljön le megállapodni Oroszországgal, amelyek jelenleg messze elmaradnak jelenlegi háborús céljaiktól.

Ideális esetben a választóvonal a status quóhoz való visszatérés lenne. A háború folytatása ezen a ponton túl már nem Ukrajna szabadságáról szólna, hanem egy új háborút jelentene Oroszországgal szemben

– figyelmeztetett.

Henry Kissinger véleményével arra utalt, hogy az ukrán vezetés korábban kijelentette, nem megy bele semmilyen olyan tűzszünetbe, amely területi veszteségekkel járna.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Fotó: Laurent Gillieron

A davosi Világgazdasági Konferencián egyébként – szintén videókapcsolaton keresztül – felszólalt Volodimir Zelenszkij is. Az ukrán elnök arról beszélt, hogy egyetlen orosz tisztségviselővel találkozna: Vlagyimir Putyinnal. Hozzátette viszont, hogy egyre nehezebb bármilyen tárgyalás Oroszországgal a civilek ellen elkövetett cselekmények miatt. Szóba hozta azt is, hogy a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget visszaszerzése erővel több százezer áldozattal járna. Előtte felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szabjanak ki maximális szankciókat Oroszország ellen, egyúttal jelentős támogatást kért Ukrajna helyreállítására.

 

Borítókép: Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter. (Fotó: AFP/John MacDougall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.