Döntéshozatali központok műholdfelvételeit hozták nyilvánosságra az oroszok

A kedden kezdődött NATO-csúcs helyszíne, a Pentagon és a német kancellária épülete is köztük van.

2022. 06. 28. 17:17
POCKOCMOC Forrás: POCKOCMOC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg Madridban zajló NATO-csúcsot Oroszország komoly fenyegetésként értékeli, így egyfajta válaszlépésként a Roszkozmosz orosz szövetségi űrügynökség műholdfelvételeket osztott meg a politikai és katonai szövetség találkozójának helyszínéről – számolt be róla az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál. Az épületet az űrügynökség az ukrán nacionalisták döntéshozatali központjaként azonosította. 

Az ukrán média beszámolóiban már újabb orosz fenyegetésről írtak, amelynek célpontja ezúttal a madridi csúcs lehet.

A találkozó helyszínén kívül ráadásul a Roszkozmosz az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Spanyolország döntéshozatali központjainak felvételeit is közzétette. Köztük van például a Pentagon, a Fehér Ház, valamint a német kancellária és a német szövetségi parlamentnek otthont adó Reichstag épülete is. A helyszínek koordinátáit is nyilvánosságra hozták, azzal az üzenettel együtt: „Ma kezdődik a NATO-csúcs Madridban, ahol a nyugati országok Oroszországot fogják a legnagyobb ellenségüknek nyilvánítani.”

Az észak-atlanti szövetség harminc tagországának vezetői, valamint partnereik azért gyűlnek össze június 28. és 30. között a spanyol fővárosban, hogy egy új stratégiai együttműködésről tárgyaljanak annak érdekében, hogy kezelni tudják az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ezzel kapcsolatban elmondta: a katonai szövetség a legnagyobb védelmi átalakítására készül a hidegháború óta.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz főigazgatója eközben azzal vádolta meg Kijevet, hogy nyugati műholdfelvételekből húz hasznot az ukrajnai háború alatt.

A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek konkrétan meg is nevezte a Maxart mint olyan űrtechnológiai vállalatot, amely az ukrán hadsereget látja el információkkal. Moszkva korábban arról beszélt, amerikai műholdak készítettek felvételeket a fekete-tengeri Kígyó-szigetről, mielőtt Ukrajna csapássorozatot indított volna ellene.

Borítókép: A NATO-csúcs madridi helyszínéről készült műholdfelvétel (Forrás: Roszkoszmosz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.