Újabb mélypontra süllyedt Joe Biden népszerűsége

Joe Biden hivatali idejének nagy részét az összehasonlítás alapú közvélemény-kutatások korszakának legnépszerűtlenebb elnökeként töltötte, a Newsweek című liberális amerikai lap azonban egy friss felmérésre hivatkozva megjegyzi: a jelenlegi elnök most már annál is népszerűtlenebb, mint amilyen Donald Trump volt az elnökségének azonos időszakában.

2022. 07. 03. 6:54
BIDEN, Joe; LÓPEZ OBRADOR, Andrés Manuel
Los Angeles, 2022. június 9. Joe Biden amerikai elnök beszéde közben az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csúcstalálkozóján Los Angelesben 2022. június 9-én. Biden a demokrácia hiányára vagy lebontására hivatkozva kizárta Kubát, Venezuelát és Nicaraguát, ami Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnököt és több más vezetõt arra késztetett, hogy tiltakozásul távol maradjon a csúcstalálkozótól. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci

Joe Biden hivatali idejének nagy részét az összehasonlítás alapú közvélemény-kutatások korszakának legnépszerűtlenebb elnökeként töltötte, a Newsweek című liberális amerikai lap azonban egy friss felmérésre hivatkozva megjegyzi: a jelenlegi elnök most már annál is népszerűtlenebb, mint amilyen Donald Trump volt az elnökségének azonos időszakában.

Donald Trump Fehér Házból való távozásakor a liberális sajtó előszeretettel űzött gúnyt a republikánus politikusból, mondván, minden idők harmadik legnépszerűtlenebb amerikai elnökeként hagyta ott hivatalát, úgy tűnik azonban, hogy a közvélemény-kutatások a jelenlegi elnökkel szemben elfogult médiumoknak is csalódást okoznak. A FiveThirtyEight által vezetett, számos közvélemény-kutatást súlyozva összevető friss elemzéséből ugyanis kiderült, hogy június 30-án az amerikai szavazópolgároknak mindössze 39 százaléka volt elégedett Biden eddigi munkájával, míg 56,2 százalékuk inkább borúlátó az elnök eddigi tevékenységét illetően. A FiveThirtyEight adatai szerint Trump támogatottsága az elnökségének ugyanezen szakaszában 41,8 százalék volt, míg az amerikaiak 52,3 százaléka volt elégedetlen a volt republikánus elnökkel.

Biden 56 százalékot is meghaladó elutasítottsága egyébként más elnökökkel összevetve az elnöki ciklus ezen szakaszáig még a dokumentáció kezdetétől mérve is sosem látott mélységekben jár, időarányosan tehát Biden Trumpnál is népszerűtlenebb.

A 79 éves demokrata politikus népszerűsége 2021 augusztusa – vagyis a kudarcba fulladt afganisztáni kivonulás – óta folyamatosan erodálódik: noha elemzők arra számítottak, hogy az ukrajnai háború és az oroszokkal szembeni kemény fellépés fordítani tud a történelmi népszerűtlenségen, a hivatalban lévő elnök csalódást okozott híveinek, sőt a Demokrata Párt tagjainak köreiben is egyre nő az elnök tevékenységével kapcsolatos borúlátás.

Megítélésének és az Egyesült Államok nemzetközi renoméjának az sem tesz jót, hogy az elnök elődjeihez képest sokkal kevesebbet nyilatkozik a médiának, ha pedig mégis bekerül a hírekbe, akkor a sajtó rendszerint a kétbalkezessége vagy a zavaros beszédei miatt űz gúnyt belőle.

Legutóbb például az egész világot bejárta az a videó, amelyen kamerák kereszttüzében leesett a biciklijéről a Delaware állambeli Rehoboth Beach-i otthona közelében.

A brit The Guardian című lap portálja egy elemzésben például megjegyezte, hogy ahhoz képest, hogy Biden hivatala elfoglalásakor azt ígérte az amerikai nemzetnek és a világnak, hogy Donald Trump „kaotikus” elnöksége után arra fog törekedni, hogy „újjáépítse a bizalmat és az átláthatóságot”, noha június elején adott egy televíziós interjút, de az előtte eltelt 116 napban egyetlen médium képviselőjével sem ült le beszélgetni.

Bár a következő, 2024-es amerikai elnökválasztásig még számtalan tényező befolyásolhatja Biden népszerűségének mérlegét, elemzők szerint az elnök stagnáló elutasítottsága rossz ómen a Demokrata Párt számára az idén novemberben esedékes félidős választások felé közeledve.

Sokan tehát úgy vélik, szinte borítékolható, hogy a republikánusoknak sikerül többséget szerezniük mind a képviselőházban, mind a szenátusban.

Trumppal összehasonlítva ráadásul az is világosan kiolvasható a népszerűségi indexek dinamikájából, hogy míg a republikánus exelnöknek volt egy stabil támogatói bázisa, addig Biden mögött nem áll ehhez hasonló lojális kemény mag.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az Amerikai Államok Szervezete csúcstalálkozóján Los Angelesben 2022. június 9-én. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.