idezojelek

Tagok vagy szabadok?

A legfrissebb baloldali purparlé vasárnap kezdődött, amikor Ujhelyi István meghirdette: ő bizony népszavazást kezdeményez.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

A legfrissebb baloldali purparlé vasárnap kezdődött, amikor Ujhelyi István, a talán még létező MSZP politikusa meghirdette: ő bizony népszavazást kezdeményez, s arra vár választ az istenadta néptől, egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson Magyarország uniós tagsága iránti elkötelezettségéről. Az ötlet azért pattant ki István fejéből, mert mostanában egyre sűrűbben szorong tőle, hogy a gonosz Orbán-rezsim egyszer csak fogja magát, és huss, kivezeti Magyarországot a tejjel-mézzel folyó EU-ból. Holott a dolgozó nép – szerinte – kizárt, hogy ezt akarná. (Naná: a nép teljes szívéből és végleg része akar maradni ennek a géniuszok irányította falanszternek. Szövetségbe forrt szabad köztársaságok, ezeréves birodalom s a többi.) Ujhelyi szorongásának tárgya, hogy a kilépésre – kétharmados parlamenti többsége révén – bármikor alkalma nyílik a Fidesznek. Miként a halnak, hogy vizet igyon. S ha ez, mármint a „huxit” bekövetkezik, akkor nekünk – legalábbis a Brüsszelben szépen kitömött Ujhelyi szerint – végünk. Bár valószínűbb – ezt már én teszem hozzá –, inkább csak Ujhelyiéknek lesz akkor végük. Igaz, huxit nélkül is lendületesen haladnak efelé.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig kürtölte világgá pompás tervét, máris érkezett a momentumos Cseh Katalin (akit uniós támogatási botrány óta csak „Csekk Katkaként” emleget a köznyelv), és kiosztotta Ujhelyit. Szerinte fölösleges hazardírozás a népszavazás, hisz a britek példája mutatja, „el lehet veszteni egy megnyertnek tűnő népszavazást is, különösen válságban”. Értsd: Cseh még annál is jobban retteg a nép szavától, mint Ujhelyi attól, hogy a fideszes kétharmad esetleg saját hatáskörben megszavazná a kilépést. Úgy tűnik, elvtársaihoz képest Cseh Katalin még egész józan (mióta kimászott az asztal alól), és érti-érzi, egyre többeknek van tele a baktercsizmájuk a brüsszeli birodalommal. Fekete-Győr András is megszólalt: szerinte Orbánnak nemhogy nem áll érdekében a huxit, hanem az számára egyenesen „rémálom-forgatókönyvvel” érne föl. Tudniillik csak az uniós infúzió mentheti meg a várható gazdasági összeomlástól. Attól az összeomlástól, amely ellenzéki jóslatok szerint 2010 óta folyton csak egy karnyújtásnyira van. Ám hiába nyújtózkodunk, nem az ország, csupán Andrásék omlanak össze, négyévente.

A hullaházi kisriporttal elhíresült Hadházy Ákos sem maradt néma, szerinte csak akkor lesz népszavazás, ha azt a Fidesz akarja. (Hiszen az esőről is Orbán dönt, személyesen.) A párjával hajdanán kellemeseket dulakodó, fütyülős Juhász Péter pedig annak az elméletének adott hangot, hogy a Fidesz elterelő hadművelete lehet az egész népszavazósdi, amelyet vele együttműködő ellenzékiekkel hoz tető alá, de mindvégig ő irányít. Nem tudom, mit szív Juhász, de abból az anyagból inkább ne küldjön.

Látnivaló: a hangulat már vasárnap a tetőfokára hágott. Ám tegnap begördült Gyöngyösi Márton friss Jobbik-elnök, és közölte, ő már be is nyújtotta népszavazási kezdeményezését majdnem ugyanazzal a kérdéssel, mint amelyikkel Ujhelyi akarta. (Ujhelyi erre jelezte: a magáét inkább mégsem adja be, hanem a fiókjában elvermeli.) Gyöngyösi tudatta: ő is attól retteg, hogy Orbán kivezeti népünket minden birodalmak legjobbikából, az EU-ból, ezt megakadályozandó fordul most a választási bizottsághoz. Fura, Gyöngyösi pár éve még attól rettegett, hogy esetleg bent maradunk ebben a szörnybirodalomban.

A magam részéről nem értem, mitől retteg a magyarországi baloldal. Brüsszel a nekünk járó pénzeket nem adja, az óvodai genderlobbi betiltása miatt eljárásokkal nyuvaszt minket, a földgázunkat pedig télen várhatóan megcsapolja majd. Kizárt, hogy a magyarok ne akarnának bent maradni egy ilyen pompás klubban!

Borítókép: Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.