Milák máris elvarázsolta Rómát, de Verrasztó és Hosszú is ünnepelt

Rögtön az első döntőben megszületett az első magyar érem a római Európa-bajnokságon. A közel 34 éves Verrasztó Dávid a második lett 400 vegyesen. De nem volt Eb-döntő csütörtökön magyar dobogó nélkül. Milák Kristóf szédületes hajrával az első helyre hozta be a 4×200-as férfi gyorsváltót, ami hazánk századik Eb-aranyát jelentette, a nők pedig ugyanebben a számban harmadikok lettek Hosszú Katinkával a fedélzeten.

2022. 08. 11. 19:37
MILÁK Kristóf
Vizes Eb - Úszás - Aranyérmes a 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verrasztó Dávid visszatért. Kétszeres vb-másodikként tavaly a tokiói olimpia a pályafutása megkoronázása lehetett volna egy éremmel, de lecsúszott róla, negyedik lett, s az, hogy mindössze 15 századra volt a dobogótól, csak még fájdalmasabbá tette a dolgot. Aztán edzőt váltott, Ausztriába költözött, és az idei ob-n mindössze negyedik lett 400 vegyesen. Úgy döntött, hogy kihagyja a budapesti vb-t júniusban, de megígérte Sós Csaba szövetségi kapitánynak, hogy becsülettel felkészül a római Eb-re. Állta a szavát.

A római Eb első döntőjében Verrasztó száz méter és a pillangó után második volt, aztán háton átvette a vezetést az olasz Alberto Razzettitől. Mellen azonban elhúzott az olasz, a gyors előtt már egy testhossz volt az előnye, ezt nem lehetett ledolgozni. Verrasztó ezüstérmes lett, a 4:12,58 az idei legjobb eredménye.

– Megpróbáltam, ez volt a realitás, de nem lehetek elkeseredve, nagyon örülök az ezüstnek – nyilatkozta Verrasztó a vegyes zónában. – Most a tutira mentem, amikor láttam, hogy elmegy az olasz. Fontos lépés volt ez az ezüstérem, hiszen akár itt véget is érhetett volna az egész, mindjárt harmincnégy éves vagyok, mögöttem vannak jó fiatalok, én pedig nem akarok az útjukba állni azért, mert valaha 4:09-et tudtam. Az utóbbi egy hónapra mondhatom azt, hogy az már valóban én voltam.

Jegyezzük meg, a 34. születésnapját augusztus 22-én ünneplő Verrasztónál a férfiak között csak egy idősebb versenyző akad a teljes római mezőnyben, és az olasz Fabio Scozzoli is mindössze 19 nappal jár előtte. A magyar vegyeskirály 2014 és 2018 között zsinórban háromszor volt Európa-bajnok, de a mostani ezüst is legalább olyan szépen csillog. A 400 vegyes másik magyar döntőse, 4:13.77-tel a negyedik lett.

Sokat várt Sós Csaba a két 4×200-as gyorsváltótól, a nők és a férfiak is ott voltak a döntőben. Előbbiek a délelőtti előfutamban csak bemelegítettek, hiszen eleve csak nyolc csapat állt rajthoz, tehát mindenki továbbjutott (a magyar a legjobb idővel). A döntőben már tétre ment a csata, és megérkezett az erősítés: is beszállt a lányok közé.

A háromszoros olimpiai bajnok az utóbbi időben nem vállalta a szereplést a váltókban, Rómában azonban nagyon hajt pályafutása 100. érmére világversenyeken, amihez egy váltósiker is kellett, hiszen három egyéni számban indul, és az Eb előtt 96 érmet számlált. Nos, az első dobogót máris kipipálta Rómában. Pádár Nikolett, Késely Ajna és Ábrahám Lilla oldalán bronzérmes lett a váltóval. Befejezőemberként a mindössze 16 éves, első felnőtt világversenyén szereplő Ábrahám sokat tett az éremért.

A nap zárásaként (magyar szempontból fénypontjaként) következett a férfi 4×200-as gyorsváltó döntője. Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs és országos csúccsal (7:05,38) szerezték meg Magyarország első aranyérmét a római Eb-n, egyúttal összességében a századikat a medencés úszószámokat tekintve. 

A 2017-es indianapolisi junior világbajnokságon aranyérmes négyes júniusban a Duna Arénában rendezett világbajnokságra állt újra össze, akkor 7:06,27 perces országos csúccsal lett ötödik, most ebből közel egy másodpercet faragva zárt az élen.

– A végén kellett a rakéta – fogalmazott találóan Németh a vegyes zónában, ugyanis a siker főszereplője tagadhatatlanul a befejezőember Milák volt, aki az utolsó kétszáz méteren a második helyen, de nagynak tűnő hátránnyal vette át a stafétát, ám néhány pillanat alatt elolvadt a különbség, és az élre állt. Biztató ez arra nézve, hogy a pillangó legyőzhetetlen klasszisa Rómában gyorson is próbára teszi magát egyéniben.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, első nap, csütörtök, bajnokok és magyar helyezettek. Nők. 4×200 gyorsváltó: 1. Hollandia (Imani de Jong, Silke Holkenborg, Janna van Kooten, Marrit Steenbergen) 7:54,07 perc, … 3. Magyarország (Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla) 7:55,73. Férfiak. 400 vegyes: 1. Alberto Razzetti (olasz) 4:10,60 perc, 2. Verrasztó Dávid 4:12,58, 4. Kós Hubert 4:13.77; 4×200 gyorsváltó: 1. Magyarország (Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf) 7:05,38 perc.

Borítókép: Milák Kristóf ünnepel a római Foro Italico nyílt medencéjében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.