Milákot bántja valami Rómában, Hosszú Katinka odatette magát

Olaszországban hivatalos ünnepnap van Mária mennybemenetele alkalmából. Milák Kristóf ezen a hétfő reggelen nem akart a „mennybe menni” fő számában az úszó Európa-bajnokságon Rómában, de hozta a kötelezőt. Ahogy Hosszú Katinka is, aki igyekszik javítani a korábbi kudarca után. Verrasztó Dávid pedig egy olyan magyar úszónak jósolt érmet, akire kevesen számíthattak.

2022. 08. 15. 10:37
MILÁK Kristóf
Vizes Eb – Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt

Olaszországban hivatalos ünnepnap van Mária mennybemenetele alkalmából. Milák Kristóf ezen a hétfő reggelen nem akart a „mennybe menni” fő számában az úszó Európa-bajnokságon Rómában, de hozta a kötelezőt. Ahogy Hosszú Katinka is, aki igyekszik javítani a korábbi kudarca után. Verrasztó Dávid pedig egy olyan magyar úszónak jósolt érmet, akire kevesen számíthattak.

a szám olimpiai, világ-, Európa-bajnokaként és világcsúcstartójaként rutinszerűen vette a 200 méteres pillangóúszás előfutamát, amelyből a legjobb idővel került be az elődöntőbe. Az úszásából és az idejéből (1:54,97) is látszott, hogy pont annyit tett bele, amennyi szükséges volt, egy fikarcnyival sem többet.

– Leúsztam, de nem vettem túl komolyan, nekem annyira reggel van még. Egyik forduló sem jött ki jól, nem volt egy komoly hangvétel, ez látszott a technikámon is. Be kellett kerülni, így is az első helyen jutottam tovább, délutánra összekaparom magam, hogy legyen egy jó beidegződés majd a döntőre – nyilatkozta Milák a vegyes zónában.

Szinte furcsa lesz, de az esti programban csak egyszer úszik, a 200 pillangó elődöntőjében, mivel a vasárnapi sorozatterhelés kárára ment a 200 gyors elődöntője, nem jutott be a hétfői fináléba, pedig abban a számban újabb nagy csatára készült a románok zsenijével, David Popovici-csal: – Szomorú is vagyok miatta. Bánt a dolog, mert összemértem volna a tudásomat újra vele. Nyilván nem az arany lett volna a cél, az ezüst reálisabb lett volna, de mindegy, várok egy évet, és újra megpróbálom.

Kétszáz pillangón Milák edzőtársa, Márton Richárd szerzett meglepetést, ugyanis a harmadik legjobb idővel, új egyéni csúccsal (1:55,49) jutott tovább. A szám harmadik magyar indulója, Verrasztó Dávid, aki a magyar csapat első érmét, egy ezüstöt szerzett 400 vegyesen Rómában, bevallottan azért úszott 200 pillangón, hogy a vegyes miatt fejlődjön. A kilencedik helyen ő is továbbjuthatott volna az elődöntőbe, ám harmadik magyarként kiesett. – Elégedett vagyok, összesítésben kilencedik lettem, az nem rossz, de Ricsi nagyon nagyot úszott. 1:55? Az érem… – jósolt Mártonnak egy dobogót Verrasztó.

igyekszik kijavítani a 400 vegyesen való kudarcát a szám kétszáz méteres verziójában. Ahogy azt lapunknak is elmondta, már nincs olyan formában, hogy megengedjen magának egy könnyed úszást délelőtt, ebben hibázott négyszázon, amelyen kiesett, és ebbe a folyóba jól láthatóan nem akart még egyszer belelépni kétszázon. A harmadik idővel simán bejutott az elődöntőbe, ahová Sebestyén Dalma is követte őt a tizedik idővel.

– Oda kellett tenni magam már délelőtt. Nem egy óriási idő, de nem volt szörnyű sem. Az volt a cél, hogy jó helyen ússzak délután, ez sikerült, a második futamba és középre kerültem Anastasya Gorbenko mellé. Nem izgulok, de tudom, hogy nagyon koncentrálnom kell délután. Azért vagyok itt, hogy döntőket ússzak.

A 4×100 méteres vegyes gyorsváltó a negyedik helyen vívta ki a fináléba jutást a Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Ábrahám Lilla, Gyurinovics Fanni felállásban.

Női 50 méteres gyorsúszásban az eredendően uszonyos úszó Senánszky Petra a tizedik legjobb időt teljesítette az előfutamban, s ezzel továbbjutott az elődöntőbe. Százméteres hátúszásban a 16 éves Molnár Dóra, aki kétszázon már szerzett egy bronzérmet Rómában, kis híján kiesett az előfutamban, de a 16. helyen még éppen továbbjutott a délutáni elődöntőbe, Szabó-Feltóthy Eszter ugyanebben a számban a 26. helyen búcsúzott.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, hétfő délelőtti előfutamok és elődöntők magyar helyezettjei (dőlttel a továbbjutók). Nők. 50 gyors: 10. Senánszky Petra 25,26; 100  hát: 16. Molnár Dóra 1:01,62, 26. Szabó-Feltóthy Eszter 1:02,63; 200 vegyes: 3. Hosszú Katinka 2:13,79, 10. Sebestyén Dalma 2:15,11. Férfiak. 200 pillangó: 1. Milák Kristóf 1:54,97, 3. Márton Richárd 1:55,49, 9. Verrasztó Dávid 1:57,65. Mix. 4×100 gyorsváltó: 4. Magyarország 3:28,34.

Borítókép: Milák Kristóf a 200 pillangó előfutamában a római Eb-n (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.