Hiányérzet? Dehogy, megvetettük lábunkat az európai elitben

Az Olaszországtól elszenvedett 2-0-s vereséggel a magyar labdarúgó-válogatott leszúszott a 3. csoport éléről az A osztályban, egyben a Nemzetek Ligája négyes döntőjéről, de az igazán fontos céljait elérte, sőt túlteljesítette az elvárásokat. Marco Rossi csapata megvetette a lábát a kontinentális elitben, az első kalapból várhatja a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását.

2022. 09. 27. 6:23
null
20220926 Budapest Puskás Aréna Magyarország Olaszország labdarúgás UEFA Nemzetek Ligája Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tét nélküli örömjáték.

Idézzük csak fel, így vágtunk neki a Nemzetek Ligájának. Angliával, Németországgal és Olaszországgal, három korábbi világbajnokkal, a világ elitjébe tartozó három válogatottal kerültünk egy csoportba. Noha 2021 nyarán, az Európa-bajnokságon a magyar válogatott bizonyította, hogy a legjobbakkal is képes felvenni a versenyt, hiszen döntetlent játszott Franciaországgal és Németországgal, ám a Nemzetek Ligája előtt azzal is beértük volna, ha akár csak egy pontot szerzünk, s egyszer sem szenvedünk megalázó vereséget.

Ehhez képest júniusban kezdésként itthon megvertük 1-0-ra az angolokat, majd vendégként megszorongattuk az olaszokat, csak 2-1-re kaptunk ki tőlük, aztán itthon 1-1-et játszottunk a németekkel, majd következett a csúcspont, a katarzis, az Anglia elleni idegenbeli 4-0-s diadal.

Biztos, hogy itt a helyünk? A belénk nevelt kishitűség még ezután is ezt a kérdést szülte, s úgy készültünk az utolsó két meccsre, csak szerezzünk legalább egy pontot, vagy Anglia ne nyerje meg a maga két mérkőzését, mert akkor garantáltan nem esünk ki az A osztályból.

 

Ehhez képest következett egy újabb katartikus siker, 1-0-ra nyertünk Lipcsében, s úgy futottunk ki az olaszok elleni zárómérkőzésre, hogy a döntetlen is elég a csoport első helyéhez. Végül kikaptunk 2-0-ra, így elúszott a négyes döntő. Közben szinte elsikkadt egy hír, a sorozatban elért legfontosabb eredmény.

A Nemzetek Ligájában mutatott teljesítményének köszönhetően Magyarország az első kalapból várhatja a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőinek október 9-i sorsolását. Ennél kézzelfoghatóbb jele nincs annak, hogy a magyar válogatott megvetette a lábát az európai elitben.

Ennek megőrzése persze nehezebb feladat, mint a kivívása. Ebből a pozícióból szinte kötelező kijutni a következő kontinensviadalra, amit persze nem adnak ingyen. Nincs megállás, nem ülhetünk a babérjainkon, máris a jövő csapatát kell építeni. Az alapok szerencsére megvannak, s persze adott a legfontosabb szereplő is.

megerősítette, hogy esze ágában sincs távozni. 

Nemzetek Ligája, A divízió, 3 csoport, 6. forduló:
Magyarország–Olaszország 0-2 (0-1), Puskás Aréna, 67 ezer néző, vezette: Bastien (francia). Gólszerzők: Raspadori (27.), Dimarco (52.).  

A csoport másik mérkőzésén: Anglia–Németország 3-3.

A csoport végeredménye: 1. Olaszország 11 pont, 2. Magyarország 10 pont, 3. Németország 7, 4. Anglia 3.

 

Borítókép: az egyik biztos pont a válogatottban (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.