Öt évet kapott a győri gimnáziumban tanárnőjét megkéselő diák

Közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt öt év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék hétfőn H. Andrást, aki 2019 decemberében megkéselte tanárát egy győri középiskolában – közölte Máté Kinga, a törvényszék szóvivője. Az ítélet nem jogerős.

2022. 10. 03. 20:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett az ítélet a három éve tanárnőjét megszurkáló gimnazista ügyében. Az idén 20 éves H. Andrást közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt öt év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte ma a Győri Törvényszék.

A vádirati tényállás szerint az elkövetéskor 17 éves vádlott a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója volt.

Három éve, december 5-én, a második tanórán hármas érdemjegyet kapott korábbi matematikadolgozatára, ami annyira felzaklatta, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt, de kijelentését a társai nem vették komolyan.

Az ötödik óra (fizika) elején a fiú azt mondta a padtársának, hogy „megvan a terv”, majd azt színlelve, hogy a füzetében szeretne mutatni valamit a tanárnőnek, kiment hozzá, odaadta a füzetét, mögé lépett és bal oldalán, lapockatájékon hátba szúrta. A tanárnő a földre rogyott, a vádlott pedig mellé guggolt és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nő nyaka és mellkasa felé.

A fiút az egyik osztálytársa fékezte meg, aki elvette tőle a kést. Miután a vádlottól megkérdezte, hogy miért csinálta, azt felelte, hogy „majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”.

Az 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is sérült.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe azt a megállapítást, hogy a vádlott eshetőleges szándékkal követte el a bűncselekményt, ami kizárja az előre kiterveltséget. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért és a minősítés megváltoztatásáért fellebbezett. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért. A vádlott továbbra is bűnügyi felügyelet alatt áll.

Faragó Péter, H. András Csaba védője 2019-ben, a támadást követő napokban azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a fiú vallomása és viselkedése alapján gondolja azt, hogy tettét teljesen beszűkült tudatállapotban követte el. Arra emlékszik csak, hogy óra közben felállt az asztalától, majd arra eszmélt, hogy ül a tanári székben és a kést odaadja diáktársának. Az ügyvéd szerint a pontos diag­nózist az igazságügyi elmeszakértő fogja felállítani a fiú­ról.

Az előzmények pszichés problémákról tanúskodnak. András jelezte ugyanis a szüleinek, hogy a nagy iskolai nyomás miatt gyomorrontása van, minden ízében remeg, hogy teljesíteni tudja a saját magának kitűzött célokat. 

A gyerek ugyanis valóban kitűnő tanuló, a csütörtökön megtámadott tanárnőjétől kétszer is jutalomkönyvben részesült a kiemelkedő teljesítménye miatt. A szülők a gyerek jelzésére pszichiátert kerestek, a szurkálás utáni hétre volt időpontjuk hozzá.

A 2020 augusztásban tartott előkészítő ülése az ügyészség a teljes körű beismerő vallomás és a tárgyalás jogáról való lemondásért cserében 12 év szabadságvesztés kiszabását tartotta elégségesnek. H. András és védője azonban nem fogadta el az ajánlatot, így került sor a bizonyítási eljárásra.

A Btk. a vádbeli bűncselekményt bizonyítottság esetén 5–15 év szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.

Borítókép: H. Andrást 2019-ben elvezetik a rendőrök (Fotó: Kisalföld/Baranyai Edina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.