Webertől követelik a németek, hogy akadályozza meg az olasz jobboldal kormányalakítását

Az Európai Parlament három német képviselője azzal fenyegeti a várhatóan kormánykoalícióra lépő Forza Italia politikusait, hogy ha támogatják Giorgia Meloni miniszterelnökségét, akkor nem lehet jövőjük az Európai Néppártban (EPP) – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2022. 10. 05. 10:34
Berlusconi meets Weber in Rome, Roma, Italy - 21 Feb 2018
9433823q Fotó: Ettore Ferrari/EPA-EFE/Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három német európai parlamenti képviselő, Katarina Barley (SPD), Daniel Freund (Zöldek) és Moritz Körner (FDP) nyílt levélben szólította fel az Európai Néppárt vezetőjét, Manfred Webert, hogy akadályozza meg a jobboldali kormány létrejöttét Olaszországban.

Mint ismeretes, Giorgia Meloni Fratelli d’Italia pártja egyértelmű győzelmet aratott a szeptember végi olaszországi parlamenti választásokon. Várhatóan koalícióra lép a jobboldali Legával és a konzervatív Forza Italiával. A Forza Italia az európai kereszténydemokrata pártcsaládhoz, az EPP-hez tartozik. 

Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke egyben a pártszövetség elnöke és az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője is. Ezért merülhetett fel a német európai parlamenti képviselőkben az abszurd elképzelés, hogy az EPP vezetője meg tudja akadályozni az olasz kormányalakítást.

Barley, Freund és Körner most arra figyelmeztetnek a Webernek írt levelükben, hogy Meloni olyan jobboldali populista álláspontokat képvisel, amelyek nem egyeztethetők össze az alapvető európai értékekkel. Nem szabad megengedni, hogy Olaszország precedenssé váljon Európa számára

– írják, majd azt kérték Webertől, hogy tegye világossá az olasz európai parlamenti képviselők számára, hogy ha részt vesznek a kormányalakításban és segítik Meloni miniszterelnökségét, akkor a Forza Italiának nem lehet jövője az EPP-ben.

Nem ez az első fenyegetés az európai baloldaltól az olaszországi választások miatt. A voksolás előtti napokban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megpróbálta befolyásolni az embereket. A bizottsági elnök a következőképp nyilatkozott:

Ha a dolgok rossz irányba mennek, akkor vannak eszközeink, mint például Lengyelország és Magyarország esetében.

A választások után pedig Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is komoly aggodalmát fejezte ki az eredményekkel kapcsolatban. Az elnök a Demokratikus Kormányzók Szövetségének fogadásán beszélt erről egy washingtoni magánrezidencián, visszatérve egyik kedvenc beszédtémájához: a demokrácia jövőjét fenyegetik a konzervatív politikai szereplők.

„Láthattátok, mi történt Olaszországban azon a választáson. Láthatjátok, hogy mi történik az egész világon”

– utalt Biden arra, hogy egyre több európai országban kerülnek hatalomra jobboldali és konzervatív pártok és koalíciók. Joe Biden és csapata amiatt aggódik, hogy Giorgia Meloni szövetségének győzelmével Olaszország elfordul a globális baloldali elittől és a konzervatív politikai jövő felé fordítja majd az országot – mint például az Lengyelországban és Magyarországon is látható.

„Azt fogják gondolni, hogy ez egy kicsit elrugaszkodott, amiről beszélni fogok – de tudják, a demokrácia forog kockán”

– mondta az Egyesült Államok elnöke, akinek pusztán annyiból sikerült ezt leszűrnie, hogy nem baloldali győzelem született.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Manfred Weber és Silvio Berlusconi találkoznak Rómában 2018. február 21-én (Fotó: Ettore Ferrari/EPA-EFE/Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.