Lapozó: Belgiumban nincs konszenzus a volt gyarmatok kárpótlásának módjáról

Trieszt polgármestere nem hajlandó további forrásokkal támogatni a bevándorlókat · Elfogadta az abortusztörvény reformját a spanyol parlament esélyegyenlőségi bizottsága · Több millió idős fagyoskodik a téli hónapokban Olaszországban · Belgiumban nincs konszenzus a volt gyarmatok kárpótlásának módjáról.

Magyar Nemzet
2022. 11. 30. 17:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trieszt polgármestere nem hajlandó további forrásokkal támogatni a bevándorlókat

Az észak-olasz város vezetője, Roberto Dipiazza felháborodással számolt be arról a pusztításról, amelyet a bevándorlók okoztak a befogadásukra fenntartott épületekben. „Nem teszek értük többet” –közölte a polgármester a központban tönkretett berendezés és mocsok láttán. Dipiazzánál betelt a pohár, a trieszti határszakaszhoz érkező bevándorlókat nem látják szívesen Triesztben. Több ezer illegális migráns érkezett a városba, egyre többen italoznak és portyáznak a pályaudvar környékén és a belvárosban. „A fedél nélkül kallódó bevándorlók befogadására a továbbiakban nincs lehetőség, a város befogadási lehetőségei kimerültek” – szögezi le a polgármester közösségi oldalán. Kiemelte, hogy a befogadott személyek nem ismerik el és nem tartják tiszteletben a helyieket és környezetüket. A polgármester Facebook oldalán közzétett videó üzenetben szemlélteti a városi finanszírozással fenntartott, de a bevándorlók által lezüllesztett központot. A videóban szétzúzott mellékhelységek, tönkretett bútorok és szeméthegyek láthatók.

Forrás: ilgiornale.it

Elfogadta az abortusztörvény reformját a spanyol parlament esélyegyenlőségi bizottsága

Spanyolország új törvénytervezete lehetővé tenné, hogy a 16-17 éves lányok szülői beleegyezés nélkül kérjenek terhességmegszakítást. A törvény újabb lépést tett a végleges jóváhagyás felé. A reformot a jobboldali pártok kivételével az összes képviselőcsoport támogatta, már csak egy szavazáson kell átesnie mielőtt a szenátus elé kerül. Az abortusztörvénnyel lehetővé tennék, hogy a nők bármelyik állami kórházban igényelhessék az eljárást, így nem kell majd a lakóhelyüktől több száz kilométert utazniuk a műtét végrehajtásához. Az új előírások értelmében a 22. hét után csak akkor lehet megszakítást kérni, ha a magzat súlyos rendellenességgel vagy gyógyíthatatlan betegséggel születne. Ugyanakkor az érintett nők bírósági eljárást kérhetnek, ha nem elégedettek ezzel a döntéssel. A reformmal megszüntetik a kötelező háromnapos gondolkodási időt is attól az időponttól számolva, amikor egy nő kérvényezi az abortuszt. A terhességüket megszakító nők emellett szabadságot is kapnak ugyanúgy, mint azok, akik vállalják a szülést. Utóbbiak a 39. héttől szülés előtti szabadságra mehetnek anélkül, hogy ezzel csökkenne a szülés utáni szabadságuk. Az abortusztörvény emellett garantálná a nőknek a havi menstruációs szabadnapokat is.

Forrás: elmundo.es

Több millió idős fagyoskodik a téli hónapokban Olaszországban

A felmérések szerint a megemelkedett rezsiárak hárommillió olasz nyugdíjast kényszerítenek arra, hogy ne kapcsolják be a fűtést a hideg hónapokban. A fagyoskodás azonban komoly egészségügyi veszélyt jelenthet az alacsony jövedelmű időseknek. Jelentősen megemelkedhet a megbetegedések, de akár az halálos esetek száma is. Az olasz kormány új rendelete legfeljebb 19 fokig engedélyezi a lakások fűtését, azonban már ez a hőmérséklet is számos idős számára túl alacsony. „Nemcsak kellemetlen, hanem káros is lehet az egészségre rövid és hosszú távon egyaránt” – vallják a római Agostino Gemelli kórház orvosszakértői. Ezt azzal indokolják, hogy az idős embereknek vékonyabb a bőrük, kevesebb izom és zsírréteg védi őket a termikus hatásoktól. A szakértők hozzátették, az alacsony hőmérséklet a penész és gombák kialakulását is előidézheti a kihűlt otthonokban, melyek tüdőbetegségek okozói lehetnek.

Forrás: agi.it

Belgiumban nincs konszenzus a volt gyarmatok kárpótlásának módjáról

Belgium gyarmatosító múltját és a jóvátétel lehetséges módozatait vizsgáló bizottság két és fél év tanulmányozás után a múlt héten hozta nyilvánosságra azon javaslatait, amelyek szerint Belgiumnak el kell ítélnie a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Burundi egykori gyarmatosítását. Egységes álláspontjuk szerint a jelenleg trónon lévő belga királynak, Fülöpnek, valamint a szövetségi kormánynak bocsánatot kell kérnie a belga állam egykori tetteiért. Azonban a jóvátétel formájáról– hogy az szimbolikus vagy pénzügyi kárpótlásos – eltérő véleményt alkotnak a bizottság tagjai. A munkacsoport egyik része úgy véli, hogy a világos és egyértelmű bocsánatkérést csak szimbolikus jóvátételi gesztusoknak kell követniük. Ilyen lehet például egy nemzeti emléknap kijelölése, vagy az egykori gyarmatosító propaganda miatt máig fennmaradt rasszizmus elleni küzdelem. Ezek a gesztusok azonban nem vezethetnek ahhoz – állítja a bizottság egyik fele –, hogy Belgium jogilag és/vagy pénzügyileg felelősségre vonható legyen. Eközben a bizottság másik részének az a meggyőződése, hogy az egykori gyarmatosító hatalmas károkat okozott az afrikai országok gazdaságában és társadalmában, ezek egy része pedig könnyen számszerűsíthető, ezért a különböző címen járó pénzügyi jóvátételek összege pontosan kiszámolható. Meglátása szerint például számszerűsíthető a rabszolgák milliói által végzett kényszermunka-órák száma vagy a gyarmati múltat bemutató belgiumi múzeumok bevételei, sőt a gyarmatokról elhordott kiállítási tárgyak értékei is.

Forrás: brusselstimes.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.