Hírhedt orosz elítéltet bocsátottak szabadon ukrajnai szolgálata miatt

A Wagner-csoport kötelékein belül teljesített hat hónapos ukrajnai szolgálatát követően szabadon engedték a 2021-ben 23 év szabadságvesztésre ítélt Alekszander Tjutyint, ismertebb nevén a „fekete ingatlanügynököt”. Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoshadsereg tulajdonosa szerint azzal, hogy elítélteket küldenek a frontvonalra, tulajdonképpen az orosz társadalomnak tesznek szívességet, hiszen jó eséllyel ott úgyis életüket vesztik. Eddig 106 fegyencnek adtak kegyelmet, amiért Ukrajnában harcoltak.

2023. 01. 29. 7:25
null
Visitors wearing military camouflage stand at the entrance of the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadd magyarázzam el az elítéltek háborúba küldésének filozófiáját. Tegyük fel, hogy egy bűnöző megölt egy négytagú családot. Nem ismerjük őket, mégis dühösek vagyunk emiatt. Ez a bűnöző aztán elmegy a frontra és vagy megölik, vagy csodával határos módon túléli 

− védte meg Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport néven elhíresült zsoldoshadsereg tulajdonosa az elítéltek ukrajnai háborúban történő bevetésének gyakorlatát. Prigozsin szerint az orosz társadalomnak inkább hálásnak kellene lennie azért, amiért fegyenceket küldenek a frontvonalakra, így kvázi a besorozásra váró, rendes, törvénytisztelő állampolgárok életét mentik meg.

Ők gyilkosok, a háborúban háromszor vagy négyszer annyit érnek, mint a tejfelesszájú kölykök

− jelentette ki a tőle megszokott nyers stílusban Prigozsin, utalva a mobilizáció által érintett fiatalokra. 

A Wagner-csoport még tavaly kezdett elítélteket toborozni az ukrán frontra, akiknek hat hónapos szolgálatért cserébe szabadságot, valamint körülbelül havi 3000 dolláros fizetést ígértek. Ez a gyakorlat alapjaiban vet fel morális kérdéseket, az elmúlt napokban pedig egy ismert elítélt szabadon bocsátása újból a kritikák középpontjába állította a zsoldoshadsereget. 

A „fekete ingatlanügynök”

Történt ugyanis, hogy Alekszander Tjutyin − vagy ahogyan Oroszországban ismerik, a „fekete ingatlanügynök” − is leszerződött a Wagner-csoporttal, fél év szolgálati ideje leteltével pedig az ígérethez hűen szabadon is bocsátották. Tjutyin történetét sokan ismerik Oroszországban. A férfit 2021 nyarán 23 év szabadságvesztésre ítélték, miután tízezer dollárt fizetett egy bérgyilkosnak, hogy végezzen üzlettársával, annak terhes feleségével, valamint 10 és 14 éves gyermekükkel. A bérgyilkos baltával és gépfegyverrel mészárolta le a családot, az ügynek nagy visszhangja volt a nemzetközi és orosz sajtóban egyaránt.

Tjutyin később saját unokahúgát is el akarta tenni láb alól egy örökösödési vita miatt, azonban az általa megkeresett bérgyilkos egy beépített rendőr volt, ekkor tartóztatták le a hatóságok.

Az elítélt − vagyis most már szabad ember − a legfrissebb információk szerint jelenleg Törökországban tartózkodik, ahol felesége várta. Ukrajnai szolgálataiért Prigozsin még bátorság érdemrendre is felterjesztette Tjutyint, különösképpen egy „erődített létesítmény megrohamozásában tanúsított példamutató helytállásáért”. 

Alekszander Tjutyin, a „fekete ingatlanügynök”. Forrás: Twitter

Golyófogók

Tjutyin példáján látszik, hogy mennyire veszélyes a Wagner-csoport gyakorlata, bűnözőket, gyilkosokat engednek vissza a társadalomban katonai célok elérésének érdekében. Azt fontos kiemelni ugyanakkor, hogy Tjutyin példája − ahogy Prigozsin is fogalmazott − inkább csodával határos, mintsem átlagos. Az amerikai hírszerzés adatai alapján az Ukrajnában harcoló mintegy 50 ezer, a Wagner-csoport kötelékébe tartózó zsoldos közül körülbelül 40 ezer az elítéltek száma. 

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivőjének nyilatkozata szerint a zsoldoshadsereg veszteségeinek mintegy 90 százalékát a fegyencek teszik ki.

A Wagner-csoport jelvényét mintázó koszorúkkal ellátott sírok egy orosz település mellett. Fotó: Reuters/Stinger

A Wagner-csoport bevetéseinek menetét feltáró ukrán hadi jelentés szerint az elítéltek fő feladata, hogy felfedjék az ellenséges állásokat, ezért őket kvázi golyófogónak használják a műveletek első hullámában, rengetegen halnak meg közülük szinte pillanatok alatt a harctéren. Ezt alátámasztani látszik az is, hogy első körben a több tízezer besorozott elítéltből „mindössze” 106-ot bocsátottak szabadlábra január elején. Közülük sokan már új szerződést is kötöttek a Wagner-csoporttal, folytatják ukrajnai bevetésüket. 

Borítókép: A Wagner-csoport szentpétervári főhadiszállása (Fotó: AFP/Olga Maltseva) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.