Megkerülhetetlenné válna az AfD

Lassan, de biztosan erősödik a tizedik születésnapját hétfőn megünneplő ellenzéki AfD. A kezdetben az euró-, majd a migrációs válság kezelését bíráló, most a berlini kormány oroszellenes politikáját elutasító párttal továbbra sem hajlandó együttműködni a többi párt. Jövőre azonban választásokat tartanak három keletnémet tartományban, ahol egyre inkább megkerülhetetlen politikai tényezővé válhat.

2023. 02. 08. 6:45
Meetings of the parliamentary groups
Meetings of the parliamentary groups Fotó: KAY NIETFELD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartja stabil negyedik helyét, sőt, már a Zöldeket is majdnem utólérte az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali német párt az INSA közvélemény-kutató legfrissebb, hétfőn közölt felmérése szerint. A tizedik születésnapját éppen hétfőn ünneplő ellenzéki párt a 2021. szeptemberi választásokon elért 10,3 százalékos eredményéhez képest lassan, de folyamatosan erősödik, jelenleg 15,5 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

 

Az AfD-t a Kereszténydemokrata Unióból (CDU) kivált politikusok és közgazdászok alapították, a CDU egyfajta euroszkeptikus alternatívájaként. A kezdetekben az eurózóna és a dél-európai államoknak nyújtott pénzügyi mentőcsomagok bírálatával hívták fel magukra a figyelmet, később  az iszlám- és bevándorlásellenességével szereztek maguknak támogatókat.

Nem mi lettünk radikálisabbak, hanem a válságok lettek azok. Az emberek életét gyökerestül felforgatták

– mondta az AfD hétfői születésnapi ünnepségén a párt alapítója és egykori vezetője, Alexander Gauland.

Az irányvonal nem mindenkinek tetszett: vezetőváltások és pártszakadások következtek, de az AfD stabilan tartja eddig megszerzett pozícióit, a Bundestag mellett (a tizenhatból) tizenöt tartományi parlamentben képviselteti magát. Kelet-Németországban különösen népszerűek, ahol rendre a szavazatok húsz-harminc százalékát szerzik meg. Az előrejelzések szerint ráadásul a jövő évi brandenburgi, szászországi és türingiai tartományi választást is megnyerhetik. 

 

Az AfD azt az űrt tölti be, amelyet a többi párt hátrahagyott. Azokat a polgárokat képviseljük, akik úgy érzik, nincs képviseletük

 

 – hangoztatta Tino Chrupalla társelnök.

A párt nyilvános megszégyenítése és megbélyegzése sem tántorította el a szavazóit: a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) két évvel ezelőtt titkosszolgálati megfigyelés alá helyezte, mondván: az AfD-ben egyre nagyobb teret kapnak a radikális elemek, a párt veszélyt jelent Németország alkotmányos berendezkedésére.

Az AfD vezetősége politikai boszorkányüldözésről beszél, ám, politikailag sem sínylették meg a történteket. Miután a migrációs válság lekerült a német politika napirendjéről, s az AfD népszerűsége is csökkenni kezdett, a tavaly februárban kirobbant orosz–ukrán háború új lendületet adott a pártnak. A jobboldali alakulat ugyanis abban a tekintetben is egyedülálló, hogy a parlamenti pártok közül csak ők utasítják el a Moszkvával szembeni uniós szankciókat és a német fegyverek szállítását Ukrajnának. Mint Tino Chrupalla hangsúlyozta: „Ez nem a mi háborúnk”. Társelnöke, Alice Weidel pedig katasztrofális döntésnek nevezte a berlini kormány minapi döntését, hogy Leopard-harckocsikat küld Ukrajnának. A párt nem véletlenül szerzett magának új támogatókat, hiszen a téma erősen megosztja a német társadalmat: a ZDF felmérése szerint a nyugati tartományok lakosainak 59 százaléka értett egyet a döntéssel, a keletiek 57 százaléka nem.

Hiába vált azonban Németország negyedik legerősebb alakulatává – elsősorban a CDU/CSU-ban csalódott, a konzervatív-keresztény értékeket magukénak valló szavazók támogatásának köszönhetően – az AfD az egyetlen parlamenti párt, amellyel a többiek nem hajlandóak együttműködni, koalíciót kötni. A keletnémet tartományokban tartandó választások azért lesznek érdekesek a Neue Zürcher Zeitung elemzése szerint, mert „ha az összpárti koalíciók továbbra is távol tartják a hatalomtól az AfD-t, a párt még nagyobb szimpátiára lelne támogatói körében”. Ursula Münch politikai elemző a Deutsche Wellének azonban úgy nyilatkozott: nem elképzelhetetlen, hogy a Friedrich Merz vezetése alatt a merkeli irányvonalnál konzervatívabb utat járó CDU regionális szinten jobban együttműködik az AfD-vel. Novemberben a türingiai parlamentben a két párt például együtt akadályozta meg, hogy gendersemleges nyelvezetet használjanak a tartományi közintézmények.

 

Borítókép: Alice Weidel és Tino Chrupalla. (Fotó: AFP/KAY NIETFELD)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.