Müller Cecília igen súlyos betegségre hívta fel a figyelmet + videó

Évente ötezer ember hal meg Magyarországon vastagbéldaganat következtében, pedig ez a betegség hatékonyan megelőzhető szűrésekkel – mondta az országos tiszti főorvos a TV2 reggeli műsorában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Mokka2023. 03. 22. 11:25
MÜLLER Cecília
Budapest, 2021. május 6. Müller Cecília országos tisztifõorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ felújított, vastagbélszûrési minták kiértékelését végzõ laboratóriumának átadásán tartott sajtótájékoztatón 2021. május 6-án. A beruházásra 841 millió forint uniós forrást fordítottak, a felújított laboratórium óránként ezer minta elvégzését teszi lehetõvé. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon, de Európában is, az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat a vastagbélrák, pedig nem kellene, hogy így legyen, mert „nagyon jól szűrhető betegségről beszélünk” – mondta Müller Cecília. Jelezte, hogy 

évente tízezer új megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, és ötezer ember hal meg. 

Szerinte minimálisra lehetne leszorítani ezt a számot, ha időben felfedeznénk a betegséget, aminek alapvető módszere a szűrés.

Magyarországon 2018-tól vezették be a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) a szervezett népegészségügyi szűrések sorában a vastagbélrákszűrést. Ez azt jelenti, hogy az ötven–hetven év közöttiek meghívást kapnak az NNK-tól érkező levélben, hogy igénybe vehetik a szűrővizsgálatot – emlékeztetett az országos tiszti főorvos. Hozzátette:

Bátorítok mindenkit arra, hogy vegyen részt a vizsgálaton.

A vizsgálat első lépcsőfoka a székletminta ellenőrzése, amire névre szóló meghívót küld az NNK. A szükséges mintavételt otthon lehet elvégezni, a szükséges eszköz postai úton vagy a háziorvoson keresztül beszerezhető. Az 1812-es ingyenes telefonszámon bárki igényelhet ilyen eszközt.

Ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor elég két év múlva megismételni. Ha azonban az első teszten humán eredetű vért találnak a mintában, akkor sem biztos, hogy daganatos betegség okozza. Ezért szükséges a második vizsgálat, a vastagbéltükrözés, amihez bódítás kérhető – magyarázta Müller Cecília.

Megjegyezte: terápiás beavatkozás is lehet a tükrözés, mert közben eltávolíthatók az esetlegesen talált olyan elváltozások, amelyek az évek alatt rosszindulatú daganattá is válhatnának.

A vastagbéldaganat civilizációs betegség, ami a rostban szegény táplálkozásra és az inaktív életformára vezethető vissza 

– magyarázta a műsorban az országos tiszti főorvos.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.